Största förlorare är hoppet om fred med palestinierna

1 av 4 | Foto: Mot alla förhandstips så ser valet ut att sluta i dött lopp. Men eftersom förväntningarna var att utmanaren Isaac Herzog (på bilden) skulle vinna så var det inte förvånande att det var Netanyahu som utropade sig som segrare.
NYHETER

Det kommer att ta dagar, kanske veckor innan vi vet vem som leder Israels nya regering.

Men mot alla odds är det fördel för sittande premiärministern Benjamin Netanyahu.

Största förlorare är hoppet om fred med palestinierna.

Många hade redan tagit ut Netanyahus förlust i förskott. Därför blev chocken desto större när resultatet från vallokalsundersökningarna visade att premiärministern lyckats med en formidabel slutspurt.

Mot alla förhandstips så ser valet ut att sluta i dött lopp. Men eftersom förväntningarna var att utmanaren Isaac Herzog skulle vinna så var det inte förvånande att det var Netanyahu som utropade sig som segrare.

Tidigast någon gång under onsdagen kommer det att finnas ett färdigt resultat. Men om inte vallokalsundersökningarna är helt uppåt väggarna kan man redan nu peka ut några olika möjliga scenarier.

■ Netanyahu fortsätter som premiärminister

Det troligaste alternativet. Under valrörelsens sista veckor såg han ut som en förlorare. Han gjorde sig osams med USA vilket förargade många israeler. Men än en gång visade Bibi, som israelerna kallar honom, att han har nio liv. Med en i det närmaste desperat slutspurt verkar han ha lyckats fånga många av de 20 procent av väljarna som inte bestämde sig förrän i sista stund.

Hamnar det slutgiltiga resultatet nära vallokalsundersökningarna så har han bättre förutsättningar att få ihop den koalition med totalt 61 platser i Knesset som behövs för att styra.

■ En samlingsregering

Det är Israels president som bestämmer vem som får första chans att bilda en regering. Envisa rykten gör gällande att Reuven Rivlin efter det jämna resultatet gärna vill se en samlingsregering. Även om Netanyahu uteslutit det i försnacket så kan vad som helst hända nu.

■ Utmanaren Isaac Herzog, arbetarpartiets ledare, får bilda regering

Kan bli verklighet om hans och Tzipi Livnis allians Sionistiska unionen blir största parti. Herzog har dock inte lika många naturliga koalitionspartners som Netanyahu. I nuläget det minst troliga alternativet.

Hur det än blir i slutändan visar valresultatet att Israel är en mycket delad nation.

Det bådar inte gott för den fråga som omvärlden är mest intresserad av; fred mellan Israels och palestinierna.

Tog bladet från munnen

I valspurten tog Benjamin Netanyahu bladet från munnen och deklarerade att han säger blankt nej till en palestinsk stat. Motiveringen är att en sådan snabbt skulle tas över av militanta islamister och utgöra ett oacceptabelt hot mot Israel.

En tvåstatslösning är vad FN, USA, Europa, Ryssland och Kina vill se. Den enda realistiska lösning som finns idag.

Netanyahu har under sina tre mandatperioder vid makten förhalat och saboterat försöken att få igång verkliga förhandlingar med palestinierna.

Inga garantier finns för att en regering ledd av Herzog skulle vara beredd att göra de smärtsamma eftergifter som krävs. Men han har åtminstone lovat att försöka få igång fredsprocessen igen.

Något som blir nästan omöjligt med det valresultat som nu föreligger.

ARTIKELN HANDLAR OM