Förenade Arabemiraten kallar hem ambassadör

1 av 2 | Foto: Utrikesminister Margot Wallström.
NYHETER

Förenade Arabemiraten kallar hem sin ambassadör från Sverige.

Det sker en vecka efter att Saudiarabien gjorde samma sak.

– Vi beklagar det förstås, vi har goda och breda relationer med Förenade Arabemiraten som vi vill värna och utveckla, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

I förra veckan kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Sverige, samma dag som beskedet kom att Sverige sagt upp det omtalade militära samarbetsavtalet länderna emellan. Orsaken ska ha varit de kommentarer som utrikesminister Margot Wallström gjort om situationen i Saudiarabien rörande mänskliga rättigheter.

Några dagar tidigare hade Wallström hindrats att tala på Arabförbundets möte i Kairo och dessutom fördömts av hela förbundet.

Kallar hem ambassadör

På onsdagen kallade även Förenade Arabemiraten hem sin ambassadör.

– Ja, det stämmer vi har fått information om att han har hemkallats, säger pressekreteraren Erik Boman.

I ett uttalande säger Dr. Anwar Mohammed Gargash, Förenade Arabemiratens utrikesminister, att det beror på det svenska utrikesministerns "starka uttalanden mot Saudiarabien och dess legala system".

Dessutom har den svenska ambassadören kallats till utrikesdepartementet i Förenade Arabemiraten för att ta emot en protest på grund av de "grova uttalanden som Wallström gjort mot Saudiarabien".

UD beklagar

Erik Boman säger att svenska UD beklagar vad som hänt.

– Vi har goda och breda relationer med Förenade Arabemiraten som vi vill värna och utveckla. Det man ska komma ihåg är att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har en särskilt nära relation, så vi kanske inte ska dra några överdrivna slutsatser av detta.

Han menar att UD nu arbetar för bygga upp relationen med Saudiarabien igen.

– Det hoppas vi lösa så fort som möjligt.

Föranleder det här er att göra något?

– Vi gör ju redan nu mycket, vi har väldigt mycket kontakter med olika länder både i Stockholm och andra huvudstäder.

ARTIKELN HANDLAR OM