Skulle stoppa rån – nunna gruppvåldtogs

NYHETER

En nunna i 70-årsåldern försökte stoppa flera män från att råna en skola i östra Indien.

Då blev hon brutalt gruppvåldtagen.

Kvinnan vårdas nu med svåra skador på sjukhus, rapporterar AP.

En grupp på sju eller åtta män band först vakterna vid en klosterskola i staden Ranaghat, omkring åtta mil nordöst om Calcutta tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid. Sedan tog de sig in i ett rum där nunnor låg och sov. Polisen tror att männen skulle plundra skolan när den äldsta av nunnorna, en kvinna i 70-årsåldern, försökte stoppa dem, skriver nyhetsbyrån AP.

Blockerade väg

Männen ska då ha tagit in nunnan i ett annat rum och gruppvåldtagit henne innan de flydde platsen. Med sig fick de kontanter, en mobiltelefon, en kamera och en bärbar dator.

Nunnan är allvarligt skadad och vårdas nu på sjukhus.

Samtidigt höjs – återigen – upprörda röster mot det brutala sexuella våldet mot kvinnor i landet.

På lördagsmorgonen blockerade arga elever, deras föräldrar och lärare en till skolan närliggande motorväg samt tågspår under flera timmar samtidigt som de krävde snabba polisinsatser för att gripa förövarna, skriver AP.

Mamata Banerjee, statsråd i delstaten Västbengalen, har fördömt dådet och krävt en noggrann polisutredning.

Många fall av sexuellt våld

Den brutala våldtäkten är den senaste i raden av uppmärksammade fall i landet som har en lång historia av tolerans för sexuellt våld mot kvinnor, skriver AP.

I december 2012 gruppvåldtogs en 23-årig kvinna på en buss i New Dehli. Gärningsmännen var så skoningslösa att kvinnan senare dog i sviterna av våldet hon utsattes för. Folk över världen upprördes av dådet och protester i landet ledde till att regeringen skyndsamt såg över lagarna och skärpte påföljden för dömda våldtäktsmän till 20 års fängelse. Dessutom kriminaliserades också bland annat trafficking och förföljelse av kvinnor.

Sedan dess har flera horribla gruppvåldtäkter mot bland annat barn chockat både landet och omvärlden. I maj förra året försvann exempelvis två tonårsflickor som senare hittades hängda i ett fruktträd. De hade gruppvåldtagits och strypts.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Indien