Aspiranttjänster ska locka fler att bli lärare

avTT

Publicerad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Region Gotland vill locka fler att utbilda sig till grundskolelärare och vill låta studenter arbeta under utbildningen. Arkivbild.

Region Gotland vill minska lärarbristen och locka fler till att bli grundskolelärare genom att låta studenter arbeta under utbildningen. Från och med i höst ska lärarstudenter kunna kombinera studier med att arbeta på grundskolor, rapporterar P4 Gotland.

– Vi är jätteglada om fler söker lärarutbildningarna, det är därför vi gör det här. Vi tror att alla tjänar på det här – studenten, Campus Gotland och Region Gotland, och framförallt våra elever på sikt, säger Calle Jonsson vid Region Gotland.

Från och med i höst ska grundskolelärarstudenter redan från start kunna arbeta en dag i veckan med lön på en av partnerskolorna i regionen.

– Självklart är det jätteviktigt att de här aspiranterna får ett stort stöd, bra handledarskap och bra stöd från rektorn på skolan, men det är klart att det finns risker när man är helt ny i ett yrke, säger Calle Jonsson.

Modellen har redan testats på högskolan i Dalarna där lärarstudenter har kunnat arbeta halvtid parallellt med studierna.

Publicerad: