Cohen: Jag riggade opinionsmätningar åt Trump

Donald Trumps ”fixare” erkänner utbetalning på 50 000 dollar

avOskar Forsberg

Donald Trumps tidigare advokat och ”fixare”, Michael Cohen, erkänner att han riggat opinionsmätningar.

För 50 000 dollar, och en boxhandske, ska han ha fått en firma att publicera siffror som talade till Trumps fördel.

Det avslöjar tidningen Wall Street Journal.

Advokat Michael Cohen, som tidigare var president Donald Trumps närmaste man och ”fixare”, har erkänt att han betalat pengar till en it-firma för att publicera siffror som talade till Trumps fördel.

Kontanter i blå påse

Tidigt under 2015 dök det upp en man på Trump tower i New York. Mannen, som kom från ett mindre it-bolag, skulle hämta 50 000 dollar. Pengar han blivit lovad av Michael Cohen för att rigga opinionssiffror som talade till Trumps fördel. Siffrorna publicerades sen av nyhetskanalen CNBC.

Enligt Wall Street Journal tog Cohen emot honom på sitt kontor i Trump tower och gav honom drygt 12 000 dollar i en blå kasse från Walmart. I påsen låg också en boxhandske som Michael Cohen hävdade hade tillhört en känd MMA-fighter från Brasilien.

1 av 2 | Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Donald Trumps tidigare advokat och ”fixare”, Michael Cohen, erkänner att han riggat opinionsmätningar.

Bekräftade uppgifterna

Mannen från it-firman heter John Gauger och han berättade hur arrangemanget gick till för Wall Street Journal. Senare ska Trumporganisationen betalat ut 50 000 dollar till Cohen för hans uppdrag.

Michael Cohen bekräftade under torsdagen artikeln i Wall Street Journal. Att John Gauger talat sanning.

Han ska även ha kontaktat en annan firma och upprepat proceduren med bolaget och webbsajten Drudge report.

Betalade porrstjärna

Den 52-årige advokaten Michael Cohen har redan dömts till tre års fängelse, bland annat för brott mot lagen om kampanjfinansiering. Det handlade om pengar som han betalat ut till kvinnor, bland andra porrstjärnan Stormy Daniels, mot deras tystnad om Trump.

Men fängelsestraffet har ännu inte verkställts då han samarbetar med den specielle utredaren Robert Mueller och hans ryssutredning.

Cohen ska också vittna inför representanthuset, där Trumps politiska motståndare nu har majoritet, den 7 februari.

John Gauger ska ha uppgett att han aldrig fick de återstående pengarna av Cohen, utan endast pengarna i påsen och boxhandsken. Det dementeras av Cohen som hävdar att Gauger fick en check på 50 000 dollar.

ARTIKELN HANDLAR OM