Nyheter

Nancy Pelosi blir återigen talman i USA

Av: 

TT

Nancy Pelosi blir återigen talman i USA:s representanthus.
Nancy Pelosi blir återigen talman i USA:s representanthus.

NYHETER

Nancy Pelosi har valts till talman i USA:s representanthus. Toppolitikern Pelosi, som tillhör partiet Demokraterna, valdes till posten i samband med kongressens öppnande.

Pelosi var talman i representanthuset under 2007–2011 och har därefter agerat som Demokraternas minoritetsledare. Hon är den första kvinna som innehaft talmansposten i USA:s historia.

– Vi gör oss inga illusioner om att arbetet kommer att bli enkelt, om att alla i den här kammaren kommer att vara överens, sade Pelosi i talarstolen och fortsatte:

– Men låt oss lova att när vi är oense så respekterar vi varandra och vi respekterar sanningen.

Det senare får ses som en tydlig pik till president Donald Trumps administration som lanserat begreppet "alternativa fakta".

USA:s 116:e kongress pågår mellan den 3 januari 2019 och den 3 januari 2021, under de två sista åren av president Donald Trumps innevarande mandatperiod.

Valet av Nancy Pelosi var väntat med tanke på att Demokraterna har majoritet i representanthuset sedan mellanårsvalet i november i fjol. Senare samma månad utsåg partiet henne till sin kandidat till talmansposten.

Trump höll en oannonserad presskonferens, där han inte svarade på några frågor, och passade på att gratulera Pelosi för den "stora, stora bedriften".

– Förhoppningsvis kommer vi att samarbeta och få massor av saker gjorda, som infrastruktur och mycket mer. Och jag vet att de hemskt gärna vill det, även jag.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: