Uppgifter: V har fattat beslut om Löfven

Jonas Sjöstedt lämnar besked efter mötet med talmannen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vänsterpartiet har bestämt sig.

Enligt uppgift till Aftonbladet satt partistyrelsen i ett flera timmar långt telefonmöte under söndagskvällen.

Vid 22-tiden var beslutet fattat – men det avslöjas inte förrän under måndagen av partiledaren Jonas Sjöstedt.

Laddar Live Upplevelse

Vänsterpartiet avgör om Stefan Löfven släpps fram som statsminister. Efter att C och L godkänt uppgörelsen under helgen har V nu hela makten.

De måste rösta ja eller lägga ner sina röster för att Löfven ska väljas i statsministeromröstningen.

Nyhetsbyrån TT uppgav dock under söndagen att det lutar åt ett nej från Vänsterpartiet och under helgen spreds en namninsamling i partiet.

Partistyrelsen är Vänsterpartiets högsta beslutande organ mellan kongresserna och tog under söndagskvällen sitt beslut.

Enligt uppgift till Aftonbladet höll partistyrelsen ett telefonmöte som varade i ungefär tre och en halv timme.

Vid 22-tiden var beslutet fattat, enligt Aftonbladet uppgiftslämnare. Det ska offentliggöras under måndagen av partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets ledning har under helgen lagt locket på och inte lämnat några kommentarer om beslutsprocessen. Det är dock känt att partistyrelsens beslut ska meddelas riksdagsgruppen under måndagen – innan Sjöstedt har möte med talmannen klockan 11.40.

”Ska ha vår interna process”

Tidigare under söndagseftermiddagen – innan partistyrelsen hade inlett sitt telefonmöte – lämnade Sjöstedts pressekreterare Oscar Nelson en skriftlig kommentar:

”Nu har de övriga partierna lämnat sina besked i regeringsfrågan. Nu ska vi ha vår egna interna process, och vi kommer att återkomma när vi har en kommentar att ge”.

1 av 4 | Foto: NAINA HELEN W. JÅMA
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

Tidigare under söndagen gick bland andra Vänsterpartiet i Malmö och Vänsterpartiet i Falun ut med sitt ställningstagande: Båda vill att V röstar nej till Löfven.

”Att Vänsterpartiet skulle släppa fram en regering vars grund är ett löfte om att just Vänsterpartiet ska hållas utanför inflytande är uteslutet. Vi måste stå upp för vår politik och de väljare som röstat på den”, skriver V i Malmö i ett uttalande.

Enligt TT lutade beslutet åt ett nej främst av två skäl. Dels att det i partiledningen finns ett starkt motstånd till sakpolitiken i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Men också om den särskilda formuleringen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden. Klausulen betecknas som ren förnedring av Vänsterpartiet.

Lars Ohly: ”Klart att man inte kan acceptera det”

Förre partiledaren Lars Ohly delar den uppfattningen:

– Man förutsätter att Vänsterpartiet ska säga ja till en statsminister som bedriver högerpolitik och samtidigt inte få inflytande. Det är klart att man inte kan acceptera det. Då har Vänsterpartiet gjort sig irrelevant i svensk politik, sa han i SVT:s ”Agenda” under söndagskvällen.

Ulla Hoffmann, riksdagsledamot 1994–2006 och tillförordnad partiledare 2003, tycker också att Vänsterpartiet ska säga nej till Löfven-regeringen.

– Vi ska rösta rött i dubbel bemärkelse. Det är inte Vänsterpartiets sak att genomföra högerpolitik. De jag pratat med i partiet tycker samma sak, säger hon.

– Någonstans finns en självkänsla och en ideologi i kroppen. Den säger att man inte kan rösta för en politik som går helt och hållet emot den.

Publicerad:

LÄS VIDARE