Sju månader gamla Eddie blev ihjälslagen av sin pappa

Uppdrag granskning: Stora brister i kommunernas hantering av våld mot barn

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Eddie blev bara sju månader gammal.

En julidag 2016 misshandlades han till döds av sin pappa.

Trots att det fanns varningssignaler så har kommunens socialnämnd inte genomfört någon utredning av ärendet.

– Vi har inte diskuterat det internt på det sättet, säger socialchefen Eva Thimfors till SVT:s Uppdrag granskning.

Att värna om de minsta hör till samhällets mest centrala uppgifter. Men en kartläggning som SVT:s Uppdrag granskning har genomfört visar att många barn far illa på grund av brister i socialtjänsternas arbete.

Ett av dessa fall handlar om Eddie Wagerland, som bara fick bli sju månader gammal. I juli 2016 misshandlades Eddie till döds av sin pappa.

I onsdagskvällens program berättar mamma Rebecca om mardrömssamtalet, där hennes ex sa att deras son inte längre andades.

– Jag fattar inte vad som händer. Jag skriker i telefonen, eller jag vet inte om jag gör det eller om jag är tyst. Jag var i chock. Jag frågade var han var, och jag och min syster åkte dit. Han satt bara där med Eddie i bilen.

Dömdes till fängelse

Kort efter att den nybildade familjen kommit hem från BB bröt Eddie lårbenet när pappan bytte blöja på honom. Två läkare konstaterade att skadan endast kunde ha uppkommit genom våld, men förundersökningen lades senare ner. Då avslutades också socialtjänstens utredning.

Trots att pappan dömts till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död så har socialen inte gjort någon utredning av ärendet.

– Vi har inte diskuterat det internt på det sättet, säger socialchefen Eva Thimfors till Uppdrag granskning.

Ivo: ”Det ska inte hända”

I programmet framkommer att 150 barn tagit skada under de senaste åren på grund av misstag hos socialtjänster runtom i landet.

En översyn som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gjort av omhändertagna barn visar på brister i 47 av 50 studerade kommuner.

– Varje barn som far illa när man är i samhällets omsorg eller socialtjänsten är ju ett barn för mycket. Det ska inte hända och det får inte hända, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo sydväst, till Uppdrag granskning.

▪▪ Fotnot: Uppdrag granskning sänds i SVT1 kl 20 den 9 januari. Det går även att se programmet på SVT Play.

Vad är ”Lex Sarah” – och hur fungerar det? 00:34
Publicerad: