Huawei sparkar spionmisstänkt anställd

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Huawei har avskedat den anställde som gripits i Polen, misstänkt för spionage, rapporterar statlig media i Kina.

Samtidigt vill företaget understryka att företaget inte har något att göra med vad den kinesiske medborgaren anklagas ha gjort.

Företaget motiverar beslutet att sparka mannen med att händelsen gett företaget dåligt rykte.

Ytterligare en man greps på fredagen, en polsk medborgare. Enligt säkerhetstjänsten i landet är männen misstänkta för att ha spionerat för Kina med syfte att skada Polen. Den kinesiske mannen ska enligt polska medier tidigare ha arbetat vid Kinas konsulat i Gdansk.

Den polske medborgaren ska, enligt TVP, vara anställd vid telekombolaget Orange Polska, samt varit agent för polsk säkerhetstjänst.

Kinas ambassad i Warszawa har bett polska myndigheter att behandla fallet på ett rättvist sätt i enlighet med lagen och den gripnes rättigheter och intressen. Kinas utrikesdepartement vill få till ett möte med den gripne kinesiske medborgaren i Polen som misstänks för spionage, rapporterar statlig media i Kina.

Departementet "följer fallet noga" och vill se ett konsulärt möte så fort som möjligt.

De senaste månaderna har varit turbulenta för Huawei. I december greps det kinesiska telekombolagets finanschef Meng Wanzhou i Kanada, misstänkt för att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran.

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Detta har lett till att flera länder övervägt att stoppa företaget från att bygga ut 5G-teknik i landet.

Publicerad: