Första världskriget

Högtidligt vid 100-årsminnet av kapitulationen

Årsdag för Första världskrigets slut

Av: 

TT

NYHETER

Första världskriget tog slut i en skogsglänta i norra Frankrike. Dit, precis 100 år senare, kom Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på lördagen för att delta i en högtidlig ceremoni.

Det var första gången sedan andra världskriget som en tysk ledare besökte platsen vid Rhetondes nära den lilla staden Compiègne.

För Adolf Hitler var platsen oerhört symboliskt viktig.

Han beordrade att Frankrike skulle skriva under kapitulationen inför Nazityskland den 22 juni 1940 i samma järnvägsvagn som användes när Tyskland fick skriva under sin kapitulation i gryningen den 11 november 1918. Några timmar senare tystnade kanonerna. Fyra års blodbad på västfronten var över.

Restaurangvagnen flyttades från ett krigsmuseum till skogsgläntan i Rhetondes för att tillfredsställa Hitlers hämndlustar. Det som för fransmännen blivit en helgedom för fred, var i Hitlers ögon en symbol för tysk förnedring.

Stora känslor

Nu denna laddade och känslosamma lördag satt Macron och Merkel, de två ledarna för krigets huvudkombattanter, i en rekonstruktion av samma tågvagn – en sinnebild för försoning och de täta banden länderna emellan.

De utkämpade tre krig mellan 1870 och 1945, men i dag ses Frankrike och Tyskland som grundpelarna för fred i Europa.

I högstämda ceremonier inspekterade Macron och Merkel soldater från den tyskfranska brigaden i Eurocorps, lade ner en krans och avtäckte en minnesplatta vid krigsmonumentet i Compiègneskogen.

Bredvid, på en minnesplatta från första världskriget, står att läsa:

"Det tyska imperiets kriminella stolthet dog här den 11 november 1918, besegrad av det fria folk som den hade försökt förslava."

Höll händer

Fast 100 år senare kunde kroppsspråket mellan Merkel och Macron inte ha varit mer vänskapligt.

I restaurangvagnen, i samband med signeringen av en minnesbok, höll de varandras händer.

– Europa har haft fred i 73 år. Vi har fred för att vi vill att det ska vara så, för att Tyskland och Frankrike vill ha fred, sade Macron med Merkel på sin sida till en grupp ungdomar.

– Så budskapet är att om vi ska leva upp till uppoffringarna från soldaterna som sade "aldrig mer", får vi aldrig ge efter för våra svagaste instinkter eller för försök att splittra oss, sade fransmannen.

Fakta: Krigets offer

Omkring 10 miljoner soldater stupade under första världskriget. Av dessa föll 3,8 miljoner på västfronten, i norra Frankrike och Belgien.

Cirka 3,6 miljoner soldater dödades på östfronten, 1,2 miljoner i norra Italien, drygt en halv miljon på Balkan och nästan 800 000 på krigsskådeplatserna i Mellanöstern. Länderna med flest stupade:

Ententen:

– Ryssland, 1 977 000

– Frankrike (inklusive kolonier), 1 398 000

– Storbritannien (inklusive kolonier), 762 000

– Italien, 700 000

– Serbien & Montenegro, 308 000

– Rumänien, 300 000

– USA, 117 000

Centralmakterna:

– Tyskland (inklusive kolonier), 2 051 000

– Österrike-Ungern, 1 500 000

– Turkiet, 550 000

Källor: Urlanis, Clodfelter med flera

ANNONS

Skynda fynda damkläder! Upp till 60% REA PÅ HOS CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Första världskriget: En republik för mycket utropades i Berlin

ÄMNEN I ARTIKELN

Första världskriget

Emmanuel Macron