Horace Engdahl om Svenska Akademien: Män kanske passar bättre

Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien, kommenterar i en intervju i SVT att endast en av de sju kvinnor som var ledamöter är kvar, ett år efter krisen.

– Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar, säger Horace Engdahl till SVT.

I SVT-dokumentären Det slutna sällskapet intervjuas Horace Engdahl om tiden under krisen i Svenska Akademien och om maktspelet som pågick mellan honom, Sara Danius och de personer som tog deras parti i konflikten.

Dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius tvingades avgå, något hon menar var att hon nådde glastaken. Det ger Horace Engdahl inte mycket för.

– Nonsens. Man måste kunna be en dysfunktionell verksamhetsledare att sluta även om hon är kvinna, säger Horace Engdahl i dokumentären.

”Det här handlar om makt”

Det är endast en av sju kvinnliga ledamöter som sitter kvar på sina platser i Akademien, ett år efter krisen. I dokumentären spekulerar Horace Engdahl om vad det kan bero på.

– Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt, säger Horace Engdahl.

Krisen i Svenska Akademien

Det var efter en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade om flertalet sexuella övergrepp av den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, som krisen bröt ut i Akademien.

Jean-Claude Arnault har nära kopplingar till Akademien och är gift med ledamoten Katarina Frostenson. En konflikt uppstod mellan ledamöterna om hur situationen skulle hanteras och om Katarina Frostenson kunde sitta kvar.

I april 2018 avgick Sara Danius som ständig sekreterare och sedan dess har flera ledamöter lämnat Akademien.

Jean-Claude Arnault dömdes i måndags i hovrätten till två och ett halvt års fängelse för två fall av våldtäkt.

Publisert:

LÄS VIDARE