Dödsskjutningen av Eric Torell

Polisen jagade man som satt i häkte när Eric, 20, sköts ihjäl

Av: 

John Granlund

NYHETER

Eric Torell, 20, hade ett leksaksvapen i handen när han sköts till döds av polis i Vasastan, Stockholm.

Under insatsen jagade polisen en ”extremt farlig” våldsman som man misstänkte fanns i kvarteret.

Nu kan Aftonbladet avslöja att den aktuella mannen satt häktad på polishuset Kronoberg under insatsen.

Dödsskjutningen av Eric Torell har uppmärksammats över hela världen.

20-åringen, som hade Downs syndrom och autism, hade rymt hemifrån när han tidigt på morgonen i torsdags förra veckan dök upp vid det aktuella kvarteret i Vasastan i centrala Stockholm.

I handen hade han ett leksaksvapen.

När polisen fick larmet om en beväpnad man på platsen tog man det på stort allvar och åkte till platsen med högt säkerhetsmedvetande.

”Välkänd av polis”

Orsaken var att det funnits en hotbild mot en kvinna som har koppling till adressen – och mannen som utsatt henne har tidigare anmälts för att bland annat ha hotat henne med skarpt vapen och sprängmedel som placerats ut.

– Han bedöms vara extremt farlig och välkänd av polis. Han har tidigare hotat att skjuta poliser, har en källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Och enligt flera av varandra oberoende källor var det denna man i 40-årsåldern som polisen misstänkte att rörde sig i kvarteret den aktuella morgonen.

Men i efterhand har det visat sig att våldsmannen satt häktad på polishuset Kronoberg i Stockholm under den aktuella morgonen då Eric Torell sköts ihjäl.

Väntar på dom

Vid tidpunkten hade mannen nyligen haft huvudförhandling i tingsrätten gällande framför allt grova olaga hot riktade mot den person som polisen ville skydda under den dödliga insatsen.

Mannen har suttit häktad sedan i våras och i dagarna väntas tingsrätten komma med sin dom.

– De vill ha ett långt straff på honom naturligtvis men jag är inte så säker på att det blir så, säger mannens advokat på måndagskvällen.

Advokaten uppger vidare att mannen än i dag sitter i häkte i väntan på dom.

Lägger locket på

Chefsåklagare Martin Tidén leder utredningen kring de dödande skotten och vill på måndagseftermiddagen inte kommentera utredningen eller om han över huvud taget utreder på vilka grunder insatsen inleddes.

– Jag kommenterar ingenting om de utredningsuppgifter som finns eller de utredningsuppgifter som har kommit fram eller de utredningsåtgärder som jag avser att vidta.

Han hänvisar i övrigt till ett pressmeddelande från i fredags.

På polisen är det presstalesperson Lars Byström som håller i pressinformation i fallet. På frågan om han känner till att mannen man letade efter satt häktad på polishuset säger han:

– Det har jag ingen uppfattning om. Allt sånt måste tas med åklagaren som kommer att redovisa anledningen och kanske ställa de här frågorna mot kollegorna.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Rekordmånga dödade av polisen i år

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsskjutningen av Eric Torell

Polismyndigheten

Brott

Vasastan