Molins sommarprat är rasande skickligt

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Emma Molin

Elva månader in i 2017 gav Emma Molin oss årets roligaste ögonblick.

En timme in i sitt sommarprat 2018 gör hon det igen.

Lyssna själv. Lyssna på Sommar i P1:s elakaste och roligaste sekunder.

Kan vi börja med rösten?

Emma Molin har en lysande radiostämma. Artikulerad och trygg, fyndig och vass. En gammal lärare förnedrade henne för att ha redovisat med nervöst metallisk tantröst, men nu är den slipad till Karlavagnsperfektion.

Nej, jag börjar med musiken i stället. Mixen av Jennifer Warnes, 50 Cent, Beethoven och Foxy Brown är medryckande och...

... humor! En text om en komiker måste börja med humorn. Molin drämde inte in många rena skämt, jag kan i efterhand bara minnas ett, men det var å andra sidan oväntat, elakt och roligt. Det kom efter en timme och först då framgick det att upplägget egentligen hade pågått hela programmet.

Skämtet gick ut på att... äsch, halva texten har gått och jag har inte författat något stringent än. Okej, då går vi på kärnan. Molins publika genombrott kom i november 2017, i ett autofiktivt avsnitt av komediserien Grotesco. Rollkaraktären Emma Molin genomled ett koncentrat av griserierna som verklighetens Emma Molin upplevt.

I programmet sammanträdde svenska herrkomiker och försökte hitta ett sätt att göra sig av med Molin.

– En kvinna? Vad ska ni kvotera in sen, en diabetiker? sa Fredrik Lindström (spelad av Fredrik Lindström).

Karaktären Claes Månsson, förnuftets röst, lutade sig in.

– Kan ni inte kicka ut den jävla horan då?

Sommarpratet handlar inte om det makalösa avsnittet, säger Molin, eftersom den historien redan är berättad. Men det slår en bro från det och in i framtiden.

Precis som tv-serien så är berättandet upphackat och stilgreppen växlar, när raseriet tilltar övergår hon i du-tilltal, andra gånger blir det meta. Till en början verkar det inte hänga ihop, kanske lika lite som den här recensionen. Men när sista orden är sagda är pusslet lagt. Humorn, tanterna, ilskan, Ladies Night, metoo, graviditeten och just det där pusslet.

Det är rasande skickligt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM