Jas-plan har kraschat i Ronneby

Ett Jas-plan kraschade på tisdagsmorgonen utanför Ronneby i Blekinge efter en fågelkollision.

Det brinner nu vid den otillgängliga haveriplatsen och allmänheten uppmanas hålla sig borta från området.

– Det är rök som vi betraktar som giftig, säger Jörgen Persson, på räddningstjänsten Östra Blekinge under en presskonferens.

Piloten ombord Jas Gripen-planet, som sköt ut sig ur planet före kraschen, fördes med helikopter till sjukhus och rapporteras under omständigheterna må bra, uppger försvarsmakten.

SOS larmades 09.41 om haveriet, som inträffade omkring 8 kilometer norr om Ronneby flygplats i Kallinge . Ett Jas 39 Gripen från flygflottiljen F 17 rapporterades då ha kraschat i samband med en övningsflygning.

En helikopter från Försvarsmakten som fanns i luften styrde omedelbart mot haveriplatsen. Samtidigt skickade Sjö- och flygräddningen en räddningshelikopter till platsen.

Försvarsmakten uppger tidigt att kraschen orsakats av en fågelkollision och att piloten har skjutit sig ur planet.

Såg allt från flygledartornet

Vid den pressträff som under tisdagsförmiddagen hölls på flygflottiljen i Ronneby deltog representanter från försvarsmakten, räddningstjänsten och polisen. Försvarsmakten sa då att att piloten flugit in i en flock med större fåglar och att planet då blev svårmanövrerat.

– Han försöker då (efter krocken, reds. anm.) svänga tillbaka flyget men det går inte. Det var ett väldigt kort förlopp. Utskjutningen gick bra, han hamnade i oländig skogsterräng, säger Adam Nelsson, flygchef på F17.

Piloten har runt lunchtid genomgått en medicinsk undersökning och har kunnat prata med sina anhöriga. Adam Nelsson har även träffat honom efter kraschen.

– Jag träffade honom bara några minuter efter att det här hade hänt. Jag kramade om honom och pratade med honom, så jag senare kunde informera uppåt till högkvarteret.

Från flygledartornet på Kallinge följde flottiljchefen Lars Bergström och annan personal hela förloppet.

– Vi är väl övade och drillade för ett sådant här haveri. Men som person blir man berörd, det är ju en flottiljchefs mardröm, säger Bergström till TT.

Begärt hjälp med vattenbombning

Räddningstjänsten är på plats vid haveriplatsen med enheter från Karlskrona och Ronneby. Terrängen vid nedslagsplatsen beskrivs som mycket svårtillgänglig och brandkåren har haft problem med att ta sig fram till platsen.

Räddningstjänsten har nu begärt förstärkning i form av vattenbombning.

Allmänheten uppmanas hålla sig ifrån området eftersom röken från kompositmaterialet och bränslet som brinner är giftig.

– Branden har spridit sig till terrängen och vi håller nu på att begränsa den så vi inte får vidare spridning, säger Jörgen Persson, stabschef på räddningstjänsten i östra Blekinge.

”Påverkar inte civila trafiken”

Enligt Swedavias pressjour har kraschen ingen påverkan på den civila flygtrafiken.

Statens haverikommission har inlett en utredning av kraschen och kommer under eftermiddagen att skicka ner ett team av haveriutredare bestående av en militär utredare, en utredare med praktisk erfarenhet av Jas och en flygingenjör.

– Man kommer att titta närmare på olycksplatsen, göra en teknisk undersökning och höra piloten, säger Peter Swaffer avdelningschef på Statens haverikommission.

Hultqvist: Räddningskedjan fungerar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att olycksförloppet ändå visar att säkerhetsarbetet fungerar.

– Självklart går tankarna till piloten. Enligt den information jag har fått har piloten agerat precis som man ska göra i en sådan här situation och att han sedan hämtades upp relativt snabbt i en räddningshelikopter. Det här visar att flygräddningskedjan fungerar, säger Peter Hultqvist (S), till TT.

– Sedan avvaktar jag vad haverikommissionen och deras haveriutredning kommer fram till vad gäller orsak och verkan i den här olyckan.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE