”Det finns ingen framtid för glesbygden”

avHelena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

SOLLEFTEÅ. Socialdemokraterna är de stora förlorarna i norra Sverige - och förlorar mest röster till SD.

Vårdkrisen har skapat stor folklig ilska mot styrande politiker - och statsministern Stefan Löfven.

– Det finns ingen framtid för glesbygden, folk vill inte flytta hem igen, säger Sollefteåbon Anna Marica Ek.

Aftonbladet har under söndagen berättat om hur flera läkare på sjukhuset i Sollefteå larmat efter politikernas besparingar på sjukhuset i Sollefteå. Åtminstone fem patienter kan ha dött i förtid på grund av brister i vården.

– Ärenden har avskrivits och inte utretts ordentligt. Det är skandalöst och allvarligt, säger Mats Åström, narkosläkare på Sollefteå sjukhus.

I valet 2014 lade mer än varannan väljare i Västernorrlands län sin röst på Socialdemokraterna. I norra Sverige är sjukvården den viktigaste valfrågan, enligt Inizios mätning.

I början på 2017 stängdes BB i Sollefteå och därefter den akuta kirurgin och ortopedin på sjukhuset. Sjukhusstriden i Sollefteå och krav på att få tillbaka ett fullvärdigt BB, akutkirurgi och akut ortopedi har slagit hårt mot Socialdemokraterna i Stefan Löfvens eget hemområde. Han han växte upp i byn Sunnersta i kommunen.

1 av 8 | Foto: AFTONBLADET
Statsminister Stefan Löfven, under hans Norrlandsturné, då han bland annat besökte Sollefteå.

Löfven var nyligen på besök i Sollefteå, då han bland annat träffade företrädare från den protestockupation av sjukhuset som pågått dygnet runt i ungefär 1,5 år.

– Jag förstår naturligtvis den besvikelse de känner. Men den politiska ledningen här har att hantera ett gigantiskt budgetunderskott, efterlämnat av den borgerliga ledningen i vanlig ordning. Det är precis som i staten, sa han då.

– Det är svåra avväganden och svåra beslut, där man framför allt måste titta till patientsäkerheten. Här har man gjort en avvägning och jag respekterar den.

S tappar väljare till SD

Efter mötet var besvikelsen bland invånarna stor. Socialdemokraterna tappar just nu rejält i stöd i stora delar av Norrland där man traditionellt varit mycket starkt. Många går i stället till Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna.

När Aftonbladet pratar med Sollefteåbor uttrycker de en stor besvikelse på statsministern, som de kallar ”bygdens son”. Att besöken av kändisar och politiker handlar mer om att plocka poänger i uppmärksamhet.

1 av 2

Sollefteåinvånaren Malin Modin, 29, beräknas föda sitt femte barn i mars - och känner stor oro inför förlossningen.

– Jag har tappat tilliten till det politiska. Och tycker Stefan Löfven, som ju är härifrån, borde visa mer empati och försöka få vården att fungera, säger hon.

Annika Safrani är barnmorska sedan 32 år tillbaka på Sollefteå sjukhus.

– Nedläggningarna var en felbedömning av landstinget. Demokratin ställs på sin spets, och inte ens statsministern kan påverka. Sossarna tog beslutet tillsammans med MP, de sålde sin själ och lämnar plats åt mer extrema partier, säger hon. 

Ingen framtid för glesbygden

Överläkaren Kenneth Challis var en av dem som i många år drev linjen att BB i Sollefteå borde stängas på grund av patientsäkerheten. Han hänvisade till att Sollefteå hade näst minst antal förlossningar i Sverige, vilket gjorde att personalens kompetens på sikt minskade.

Judit Sundström är i dag överläkare på kvinnokliniken på Sollefteå sjukhus. Hon menar att vårdkrisen i Ådalen blivit en viktig symbolfråga.

– Sossarna gick till val 2014 på att ha kvar tre akutsjukhus i Västernorrland, så det finns en stor besvikelse bland folk här. Nu när politikerna insett att det inte sparat några pengar känner vi oss smutskastade, att det skulle vara dålig kvalité på förlossningsvården i Sollefteå, då vi tvärtom rankats bland de högsta i landet. Människor i glesbygd ska ha samma rätt till samhällsservice som människor i tätort, det är en valfråga, en rättvisefråga. 

Sollefteåbon Anna Marica Ek är en av de 2 800 länsbor som har suttit pass på sjukhuset sedan ockupationen startade för 1,5 år sedan.

– Det är jättestor rädsla hos blivande föräldrar som bor här. Vårdsituationen gör att folk väljer att inte flytta hem igen på grund av de här politiska besluten. Det finns ingen framtid för glesbygden. Folk vill inte skaffa barn här, det är ganska tungt för oss att bära, säger hon. 

Sollefteåbon Stina Näslund är orolig för framtiden.

– Utan en fungerande sjukvård dör Ådalen sakta ut. Unga friska i barnafödande ålder flyttar vilket minskar skatteintäkterna och kvar blir äldre med stort vårdbehov.  Alternativen blir då kämpa eller dö. Ådalsbor är ett segt släkte som är vana att kämpa. Ställd inför den framtidsutsikten är valet enkelt, säger hon.

Interna strider inom S

Under förra helgen var det en sjukvårdspolitisk debatt i Sollefteå. Där framkom nu att alla partier, utom Socialdemokraterna, är öppna för att öppna akutkirurgin och BB i Sollefteå igen.

– Vi har inte sett nya fakta och inspel som gör att vi har ändrat oss men stänga dörrar vill jag inte göra utan fortsätta ha en dialog om hur vi utvecklar sjukhuset, säger Glenn Nordlund (S) till allehanda.se.

Beslutet om nedläggningarna har skapat interna strider inom Socialdemokraterna. Johan Åberg (S) var en av de som valde att gå emot det egna partiet i frågan om BB/Förlossningen på Sollefteå sjukhus – och uppmanades sedan att avgå.

– Det här är extremt allvarligt för Socialdemokraterna i länet, har han tidigare sagt till Allehanda. Att avveckla akutsjukhusstrukturen är att försvåra framtida utbildningsmöjligheter för läkare och sjuksköterskor. Det leder i sin tur till ännu större rekryteringsproblem och ökade stafettkostnader.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET 85705

S: ”Bedriver en mycket god vård”

Socialdemokraten Erik Lövgren, Regionstyrelsens ordförande i Västernorrland, beskrivs som en av de drivande besluten om att lägga ner verksamheter på sjukhuset i Sollefteå. Lövgren kommer inte kandidera i kommande val.

Människor i Sollefteå uttrycker stor oro inför vården, det har till och med rapporterats dödsfall som kan kopplas till brister i vården - hur ser du på det?

Det är klart ett problem, det ser jag också som den utmaning som vår förvaltning har att skapa trygghet i den delen av länet. Men vi bedriver en bra vård med bra resultat.

Nu backar flera partier i regionen inför valet, förutom Socialdemokraterna, och är öppna för att införa verksamheterna igen?

– Det kan vara ett tryck från allmänheten som handlar om att tappa röster. Jag tror att den Socialdemokratiska hållningen av våra toppkandidater är helt riktig, att lova mer resurser till en mer nära vård men också att ta hänsyn till en ekonomisk realitet. Men att andra svänger när det är val, det får stå för dem.

Du ger en bild av att allt har gått väldigt bra, trots all kritik?

– Allt har definitivt inte gått bra när det suttit en skylt på mig utanför samhället Sollefteå i två år, jag har fått hot i brevlådan, blivit dödshotad på Facebook... nej, det har inte gått bra, men det har varit nödvändigt, säger Erik Lövgren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM