Man sköts ihjäl av polisen – förundersökning inledd

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

En man i 30-årsåldern man sköts ihjäl av polisen i Norrköping under natten mot fredagen.

Mannen fick besök i hemmet av två poliser och en läkare och gick då till attack.

Nu har åklagare inlett en förundersökning för att utreda om tjänstefel begåtts.

(Rättelse: En pushnotis på lördagsmorgonen om en skjutning i Linköping ledde felaktigt till den här artikeln)

Polisen fick före midnatt en begäran om så kallad handräckning av sjukvården. Mannen skulle genomgå läkarundersökning, men hade inte velat medverka frivilligt.

Två poliser och en läkare åkte till hans hem strax före klockan 02.

– Rent allmänt är det mycket vanligt med sådana här handräckningsärenden. Det kan handla om personer som inte inställer sig till sjukhusvård. I det här fallet skulle undersökning ske i bostaden, säger Mikael Ehne.

1 av 2 | Foto: Niklas Luks

Sköts i trapphuset

På plats vid lägenhetshuset blev mannen skjuten av polisen. Enligt uppgift till Aftonbladet blev mannen skjuten i trapphuset.

– Det uppstår en nödvärnssituation inomhus, i anslutning till bostaden. En av polismännen avlossar sitt tjänstevapen och mannen avlider på platsen, säger Mikael Ehne.

Han vill inte gå in på omständigheterna när mannen attackerade poliserna eller om han var beväpnad.

– Polismännen upplever ju att de har hamnat i en situation är som en nödvärnssituation. Nu pågår förundersökning. Internutredningsåklagare är kontaktad och har gett initiala direktiv.

Två förundersökningar inledda

Två förundersökningar har under morgonen inletts efter dödsskjutningen. En om tjänstefel mot polisen som avlossade sitt vapen och en om försök till mord när det gäller den döde mannens agerande.

Mikael Ehne vill inte uppge hur många skott som avlossades mot mannen.

– Det är av respekt för förundersökningen, vittnen ska inte påverkas. Både tekniker och rättsläkare är på plats. Rättsläkarens uppfattning ska stämma överens med polismännens berättelse.

Läkaren som följt med polisen var med och försökte rädda mannens liv. Flera andra polispatruller skickades till platsen efter dödsskjutningen.

– Det var en ganska omfattande insats, säger Mikael Ehne.

Den döde mannens anhöriga är underrättade. Han är inte känd av polisen sedan tidigare, enligt Mikael Ehne.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning för att reda ut om ett tjänstefel begåtts.

– - Det är rutin att inleda förundersökning vid sådana händelser men innebär alltså inte att någon polis är misstänkt för något brott i nuläget. Förundersökningen riktas inte mot någon person utan är inledd för att vi ska kunna vidta utredningsåtgärder. I övrigt kan jag inte lämna ytterligare kommentarer i ärendet, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Martin Tidén i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN