Islamistanklagad skolägare vill grunda fiskodlingsby i Dalarna

Publicerad:

NYHETER

Rabie Karam, 56, ska i höst öppna en friskola som enligt en granskning av Gefle Dagblad har tydliga kopplingar till islamistisk extremism.

Samtidigt vill ägaren öppna en ny skola i Dalarna – som ska placeras i en nyanlagd by där alla invånarna arbetar med fiskodling och odling av isbergssallad.

”Jag har höga krav för de som vill flytta till byn”, skriver han i en överklagan till Skolinspektionen.

Rabie Karam är ägare till Nya Kastets Skola som har fått klartecken att öppna i Gävle till hösten.

I en rad artiklar har Gefle Dagblad granskat skolan och personerna runt den - och konstaterar att skolan har en ”tydlig koppling till islamistisk extremism”.

Samme man äger tillsammans med en annan man Vetenskapsskolan i Göteborg som fått kritik av Skolinspektionen för att pojkar sitter längst fram i klassrummet och flickor längst bak samt för att flickor fått höra att de ska hålla en lägre profil.

1 av 3 | Foto: Hasse Eriksson / aftonbladet
I de här lokalerna i Garpenberg vill Rabie Karam starta den nya skolan.

Överklagar myndighetsbeslut

På samma skola har tidigare anställda dessutom visat stöd för terrorsekten Islamiska Staten, enligt Gefle Dagblad.

Nu har Rabie Karam ansökt om att starta upp ännu en grundskola, i det lilla gruvsamhället Garpenberg i Dalarna, med tidigare nämnda Nya Kastets Skola som huvudman.

Men ansökan har fått avslag av Skolinspektionen som hänvisar till en rad skäl, allt från budget till de tilltänkta lokalerna, och konstaterar sammanfattningsvis att en etablering av utbildningen skulle innebära ”påtagliga negativa följder på lång sikt”.

Men Rabie Karam har tagit strid för den planerade verksamheten som han kallar för Albarakah-skolan och i en överklagan beskriver han närmare sin vision:

”Min ide är att skapa ett litet nytt samhälle i Garpenberg som ligger 19 km bort från Hedemora. Alla som ska bo i byn ska jobba med fisk odling”, skriver han och fortsätter med att beskriva sin vision: ”varje familj ska ha eget växthus att odla fisk och isbergssallad. Alla våra produkter ska vara organiska.”.

”Ljuger för fullt”

Rabie Karam uppger också i sin skrivelse att han personligen ska välja vem som ska få bosätta sig i den tilltänkta byn.

”Jag har höga krav för de som vill flytta till byn. Viktigaste krav är att de som vill bo i byn ska klara vår fiskodlingsutbildningkurs.”

Han uppger att det finns ett stort intresse för projektet men tillägger: ”jag har inte bestämt mej än om vem som ska flytta till byn”.

När Aftonbladet når Rabie Karam slår han ifrån sig Gefle Dagblads uppgifter om islamistisk extremism och hävdar dessutom också att den tilltänkta skolan i Dalarna ska vara helt icke-religiös.

– Gefle Dagblad ljuger för fullt och försöker lura det svenska folket. De jobbar mot integration och att Sverige rör sig framåt, säger Rabie Karam.

Men dina skolor har ju fått kritik för att öka segregationen eftersom de riktar in sig på barn med invandrarbakrund?

– Jag har försökt göra annonser i området (i Gävle, reds. anm.) och svenska familjer där var mycket intresserade. Jag har träffat väldigt många av dem och några har lovat mig att deras barn ska komma till skolan. Men efter de här artiklarna har de dragit sig ur, säger Rabie Karam.

”Ingen sanning i det”

När det gäller den tilltänkta skolan i Hedemora förklarar han att han förhandlar med en privat fastighetsägare om att köpa den gamla skolan som fram tills nyligen fungerat som asylboende. Han påstår också att han fått ett muntligt godkännande från Hedemora kommun om bygglov för att bygga om skolan till bostadshus.

Men det avfärdas totalt av Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Hedemora Per Fagerström (S) som tycker att hela upplägget låter orimligt och ”utopiskt”.

– Det finns ingen sanning i det där över huvud taget. Jag har pratat med förvaltningschefen också och ingen känner till de här idéerna eller att det skulle ha lovats något bygglov. Det här är en kommunal förvaltning och att få bygglov är en omfattande process och inget man kan lova muntligt, säger Per Fagerström.

Publicerad: