Fler söker vård för värmeåkommor

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Fler söker vård på grund av hettan. Arkivbild från Ängelholm.

Det långvariga varma vädret drabbar riskgrupper i samhället, vilket märks i att fler söker vård för uttorkning, yrsel och andra värmerelaterade åkommor.

– Jag tror att man märker en ökning i hela landet. Här har många kommit in många med saltbalansrubbningar. Det är fler som söker nu än vad det brukar vara, säger Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, till Västerviks-Tidningen.

Från Stockholm har tidigare rapporterats fler fall av bland annat uttorkning och yrsel.

– Det handlar främst om äldre som på grund av uttorkning varit yra, ramlat och kanske ådragit sig en fraktur. Det är alltså mer att uttorkning och saltbrist har försämrat deras grundtillstånd eller gjort att de har snubblat och ramlat än att de har fått värmeslag, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

Många kommuner och landsting försöker desperat lindra värmen för patienter och andra riskgrupper, men att få tag på fläktar är inte lätt. Exempelvis Vetlanda kommun har vädjat till invånarna om att låna ut fläktar och annan kylande utrustning, rapporterar Sveriges Radio.

– Det blir varmare inomhus för varje dag, säger Ulrika Ribbholm, biträdande vård- och omsorgschef.

Publicerad: