Så skapar du ordning och reda i ditt hem

Av: Karin Holmberg, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Ordningskonsultens bästa tips

1 av 3 | Foto: börje thuresson

Jackor och skor överallt i hallen och högar av papper som du behöver gå igenom?

Nina Strandberg hjälper dig med några enkla knep att skapa ordning i ditt kaos.

– Allt blir lättare när man bara har saker man behöver, säger Nina.

Nina Strandberg är ordningskonsult, på sitt företag iordning, och hjälper både privatpersoner och företag att skapa ordning i sin oreda.

Det är olika vad folk tycker är svårt att rensa ut, det svåraste verkar dock vara att göra sig av med saker man är tveksam till eller inte gillar, berättar Nina Strandberg.

– En del vill verkligen behålla allt. Självklart kan man hålla ordning även om man behåller allt men det blir inte samma effekt som när man verkligen rensar ut, säger hon.

Alltid rensat själv

Själv har Nina aldrig varit mycket för att spara en massa onödiga saker och eftersom hon tyckte det var kul att rensa hjälpte hon ofta sina kompisar att hålla ordning där hemma.

2006 valde hon att göra sitt intressse till sitt levebröd och startade det första företaget i Sverige som erbjuder privatpersoner hjälp att få ordning på sina saker.

Ett av de enklaste tipsen som Nina kan ge alla som behöver lite ordning i sitt hem är att man har en tydlig plats för varje sak och att man ska lära sig att inte skjuta upp beslut om sina saker.

– Många skjuter upp beslut och staplar i stället sina saker överallt. Ett vanligt exempel är brev som man aldrig öppnar utan i stället samlar i en hög någonstans i hemmet, säger hon.

Rensa efter säsong

Ett annat bra tips är att rensa i sitt hem efter säsong.

– I hallen är det bra att se till att man inte har både sommar- och höstkläder och även i garderober och badrumsskåp finns det mängder av sommarsaker som man kan lyfta bort, säger hon.

För den som inte klarar av att rensa ut allt på en gång tipsar Nina om att man kan ha en hög för tveksamheter.

– Ha ett ställe där du under en tid samlar de saker som du inte riktigt vet om du kan släppa taget om. Men tänk på att den inte får bli allt för stor, då funkar det inte.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN