Grekland stoppar Ship to Gaza-konvoj

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Grekland förbjuder alla fartyg med destination Gaza att lämna grekiskt territorialvatten. Tungt beväpnade grekiska soldater tvingade i går ett fartyg med amerikanska aktivister att vända.

– De kom med maskingevär, det var skrämmande, sade aktivister ombord till den israeliska nyhetssajten Ynet.

Hagit Borer, en israelisk-amerikansk aktivist ombord på fartyget, sade till Ynet att de fördes till ett militärt varv och att journalisterna ombord tilläts lämna båten.

– Jag vet inte vad de kommer att göra med oss.

I ett uttalande skriver den grekiska regeringen att förbudet är ett försök att förhindra brott mot Israels havsblockad, skriver Haaretz.

Grekiska regeringen betonar att den lokala grekiska kustbevakningsmyndigheten måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att implementera beslutet. Regeringen varnade också för att ett större havsområde i östra Medelhavet kommer att övervakas elektroniskt för att spåra rörelser från fartyg som försöker delta i Gaza-konvojen.

Nu riskerar konvojen att försenas ytterligare.

Israel har uppmanat utländska regeringar att inte tillåta den senaste Gaza-konvojen att komma iväg. På torsdagen tackade premiärminister Benjamin Netanyahu sina allierade, inklusive Grekland för de åtgärder de vidtagit för att stoppa aktivisterna, skriver Reuters.

Palestinier och deras anhängare säger att havsblockaden av Gaza är olaglig och innebär en kollektiv bestraffning av Gazas 1,5 miljoner invånare. Israel säger att blockaden av Gaza är avsedd att förhindra vapensmuggling till styrande islamiströrelsen Hamas.

I maj 2010 bordade israeliska soldater Mavi Marmara, det största skeppet i fjolårets konvoj, på internationellt vatten utanför Gaza. Nio personer ombord – åtta turkar och en turk-amerikan – dödades av de israeliska soldaterna, som hävdade att de angreps brutalt.

TT

Publicerad: