Nyheter

Ödesveckan för Saab

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Sju dagar.

Så lyder fackets ultimatum.

Så länge har Saab på sig att betala ut lönerna.

– Vilka åtgärder vi tar annars får vi återkomma till, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab i Trollhättan.

Just nu jobbar facket febrilt med att få i ordning papper med så kallade betalningsuppmaningar - krav på att Saab ska betala ut lönen till de anställda.

"Saab borde gå i konkurs"

– Vi har 1 500 medlemmar, så det kommer ju ta några dagar att få allt i ordning. Men när vi lämnar in dem till behörig person på företaget, så har de sju dagar på sig att betala ut lönerna, säger Håkan Skött.

Vad händer om de inte gör det?

– Det svarar jag inte på nu. Vilka åtgärder vi tar i så fall får vi ta då.

Örjan Edström professor i arbetsrätt vid Umeå universitet, ställer sig undrande till situationen.

– Det skulle innebära ett kollektivavtalsbrott om Saab inte betalade lönerna. I princip ska ett företag som inte betalar ut skulder till fordringsägare eller löner till anställda, begäras i konkurs. Att man hittills inte gjort konkurs kan man fundera över, säger han.

Vägrar ge upp hoppet

Men fortfarande finns hopp både hos facket, Saab och villiga finansiärer om företagets överlevnad.

– Vi har fortfarande förhoppningar om att affären ska gå  i lås, säger Håkan Skött.

– Vi gör just nu allt vi kan för att rädda den här situationen. Vi hoppas på att fastighetsaffären, där vi säljer våra industrilokaler för att få in kapital, ska gå i lås, säger Gunilla Gustavs, presstalesman på Saab Automobile.

– Vi hoppas att det här kan sätta större press på GM och regeringen att godkänna Antonov som finansiär, säger Lars Carlström, presstalesman för ryske finansmannen Vladimir Antonov som vill gå in som delägare i Saab.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: