Knarkhundar ska söka igenom skolor

NYHETER

Knarkvåg i Östersund gör att tre skolor tar till specialåtgärder i samarbete med polisen

Foto: August Ahlnäs och Lisa Edlund.

En knarkvåg sköljer just nu över Östersund. Tre skolor i kommunen har därför beslutat att framöver göra oanmälda genomsökningar med knarkhundar.

– Vi vet att det förvarats knark på skolan och sedan årsskiftet har tre elever kommit drogpåverkade till skolan, säger Jan Johansson, rektor på Jämtlands Gymnasium Wargentin.

Enligt polisen är det under det senaste året som framförallt hasch, lugnande tabletter och olika nätdroger blivit ett allt större problem bland ungdomar i Östersund.

– Jag är helt övertygad om att det sker droghandel på skolorna, säger Pär Sundin, chef för ungdomsroteln på Östersundspolisen.

Förra året greps dubbelt så många ungdomar under 18 år för drogrelaterade brott jämfört med året innan.

"Värre än de senaste åren"

– Det har varit knarkvågar i Östersund i olika omgångar och just nu är det värre än det varit de senaste åren. Vår skola ligger centralt i staden och det vore naivt att tro att vi inte berörs av problemet, säger han och förklarar att man har misstankar om att knark även sålts på skolan.

Därför ska man nu införa oanmälda stickprovskontroller med knarkhundar från polisen vid ett flertal tillfällen framöver. Knarkhundarna ska framförallt gå igenom de delar av skolan där det finns elevskåp.

– På ett sätt känns det integritetskränkande. Men det är ju ett ganska stort problem och detta kan ju vara ett bra sätt att stoppa det, säger August Ahlnäs, 18, elev på Jämtlands Gymnasium Wargentin.

På vilket sätt tycker du att det är är integritetskränkande?

– Men jag vet ju inte riktigt hur det ska gå till, vi borde få bättre information om vad som gäller. Ska de bara öppna och gå igenom skåp eller?, säger August Ahlnäs.

Enligt rektor Jan Johansson ska det inte gå till så.

– Om en hund markerar vid ett skåp så har vi rätt att öppna skåpet. Däremot får vi inte leta igenom kläder eller en väska utan elevens tillåtande. För det krävs en husrannsakan har jag fått veta och det får ju i så fall polisen sköta, säger han.

"Gör skolan tryggare"

Eleven Lisa Edlund, 17, tycker det är helt okej att knarkhundar ska gå igenom skolan. Hon berättar att även på den skola hon gick i från klass 6 till 9 var det vid något tillfälle hundar som sniffade igenom lokalerna i jakt på narkotika.

– Jag tycker det är bra, så att man kan ta reda på vilka som håller på med detta. Det gör skolan tryggare, säger hon.

Är det lätt att få tag på narkotika i Östersund?

– Det beror väl på i vilka kretsar man rör sig. Men jag tror att det är fler än man kanske tror som har prövat, säger Lisa Edlund.