Nyheter

Han erbjöd sig bli intervjuad

Av: 

Peter Kadhammar

Susanna Vidlund

Jessica Balksjö

Anders Munck

Victor Stenquist

TT

NYHETER

Assange försvarares argument mot utlämning

Fruktar dödsstraff Julian Assange, på väg till rätten måndagen den 7 februari. Hans försvarare kommer göra allt för att stoppa en utlämning av honom till Sverige.
Fruktar dödsstraff Julian Assange, på väg till rätten måndagen den 7 februari. Hans försvarare kommer göra allt för att stoppa en utlämning av honom till Sverige.

Klockan 11.00 inleddes en två dagar lång förhandling där Wikileaksgrundaren Julian Assanges öde avgörs.

Under den första dagen vittnade flera svenskar för Assanges försvar.

– Det har gett mig en förståelse för vilka som är mina vänner, säger Assange om rättegången.

Wikileaks-anhängare tjoade och applåderade när Julian Assange kördes fram i en taxi till dörrarna till domstolen. Vissa av supportrarna var klädda i orangea overaller i Guantanamo Bay-stil och med plakat med antiamerikanska budskap.

Julian Assange klev, klädd i blå kostym, ljus skjorta och en lila, mönstrad slips in i rättssalen.

– Han såg sammanbiten ut, rapporterar Aftonbladets Peter Kadhammar som är på plats.

Åklagare Clare Montgomery uppgav i rätten att den svenska definitionen av våldtäkt är jämförbar med den i brittisk lag, varför det skulle vara möjligt att utlämna Assange. Montgomery slog fast att arresteringsordern är korrekt och avser att få Assange utlämnad, för att åtal ska kunna väckas, inte för att han i första hand ska förhöras.

Under tiden satt Assange tillbakalutad i sin stol, bakom en glasruta, och lyssnade med korslagda armar. Stundtals lutade han sig fram med hakan i vänster hand.

Till attack

Försvaret gick till hård motattack. Assanges advokat Geoffrey Robertson anklagade Claes Borgström, som representerar de två kvinnorna i Sverige, för att ha blivit manipulerad av dem. Robertson tillbakavisade också att det som hände mellan Assange och kvinnorna kan liknas vid våldtäkt.

– Det är både överdrivet och irrationellt att påstå att säga att det fanns någon ondska inblandat, sa han, enligt The Guardian.

Enligt Robertson riskerar Assange att inte få en rättvis rättegång i Sverige, eftersom våldtäktsrättegångar i regel sker bakom stängda dörrar, vilket försvårar insyn för press och allmänhet.

Hans försvarare kommer att göra allt för att stoppa en utlämning av honom till Sverige och uppgav att Assange under fem veckors tid var redo att komma till förhör, men Marianne Ny valde att inte kalla honom.

– När han väl lämnat Sverige erbjöd han sig att bli intervjuad via Skype eller via videolänk på den svenska ambassaden men detta avvisades, sa Geoffrey Robertson.

Robertson upprepade sin tolkning att den europeiska arresteringsordern inte är tillämplig, eftersom Assange inte står åtalad.

Korsförhör av Hurtig

Assanges svenske advokat Björn Hurtig, kommer förhöras som vittne i morgon i rätten, uppgav Montgomery. Förhöret ska handla om försvarets uppgifter om att Assange inte har fått se bevis mot honom och att han ska ha erbjudit sig blir förhörd när han vistades i Sverige, skriver tidningen Guardian.

Montgomery ansåg att Assange skulle få en rättvis rättegång i Sverige och att risken för att han skulle bli utlämnad till USA är en hypotes, och inte en fastställd risk. Enligt Montgomery skulle Storbritannien inte tillåta en andra utlämning till USA.

Domstolen kommer efter förhandlingen att tillkännage när beslut meddelas. Dock väntas domare Howard Riddle ta flera veckor på sig att fatta sitt beslut dom kan överklagas av bägge parter.

Skärpta regler

Under måndagens förhandlingar agerade flera svenskar som vittnen för Assanges försvar. Den pensionerade lagmannen Brita Sundberg-Weitman och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem ansåg att utredningen hittills har varit ”märklig”.

Bianca Jagger har sedan länge hjälpt Assange att få ihop pengar till borgen och finns på plats i rättssalen under måndagens förhandlingar.

Assange fruktar dödsstraff

I USA pågår nu förberedelserna för ett eventuellt åtal där syftet är att starta en rättsprocess emot Assange för de publiceringar han stått bakom.

I en inlaga till domare Howard Riddle säger Assanges advokater att det finns en reell risk att Assange hamnar i fånglägret i Guantanamo och att han döms till döden.

Utrikesminister Hillary Clinton har sagt att hennes regering ska vidta kraftfulla åtgärder för att hålla dem som "stal" handlingarna ansvariga. Läckorna har satt liv på spel och hotat USA:s nationella säkerhet.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter