Nyheter

Saudiarabien i Sverige för att titta på vapen

avStaffan Dickson

"En av världens värsta diktaturer"

Knappt två veckor efter kungens besök i Saudiarabien befinner sig i en saudisk delegation i Sverige – för att titta på svenska vapen.

– Det är otroligt allvarligt att Sverige beväpnar en sådan regim, säger Svenska freds ordförande Anna Ek till Rapport.

Anna Ek, ordförande i Svenska freds.

Det har inte ens gått två veckor sedan en svensk delegation med kung Carl Gustaf i spetsen var på besök i Saudiarabien. Där hyllade den svenske kungen landets ledare kung Abdullah genom att dela ut scoututmärkelsen Bronsvargen till honom.

Kritiken haglade

Efter att Aftonbladet skrivit om händelsen haglade kritiken mot kungen.

– Bilden är ett hån mot alla som har flytt från Saudiarabien. De har flytt till ett land som är en demokrati och som står upp för mänskliga rättigheter, men så syns kungen på en bild där han berömmer en diktatur, sa mångfaldsdebattören Zanyar Adami till Aftonbladet.

– Det skickar en signal om hjärtliga relationer mellan Saudi­arabien och den svenska monarkin och att Sverige inte skulle respektera mänskliga rättigheter, sa statsvetaren Douglas Brommesson.

Försvarsdelegation

Och relationerna länderna emellan tycks fortsatt starka. Just nu befinner sig en saudisk försvarsdelegation i Sverige. På programmet står besök på örlogsbasen i Karlskrona, på Muskö i Stockholm och på försvarsindustrin hos Saab i Järfälla, rapporterar SVT:s Rapport. Dessutom ska Kockums och stridsvagnstillverkaren Hägglunds visa upp sina produkter.

Enligt Rapport har saudierna bjudits in av den svenska Försvarsmakten. De sägs vara särskilt intresserade av övervakningssystem till havs, och därför har den nya svenska Försvarsexportmyndigheten kopplats in.

När Rapport frågar om Saudiarabien kommer att köpa vapen av Sverige svarar Sofia Karlberg, informationschef på Försvarsexportmyndigheten:

– Det vet vi inte. Det beslutar inte vi. Det är Inspektionen för strategiska produkter tillsammans med en riksdagsgrupp där alla partier deltar som beslutar vad och till vilka länder Sverige exporterar.

Vapenexport förbjuden

På Svenska freds- och skiljedomsföreningen tar man inte lika lätt på besöket.

– Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer. Det är otroligt allvarligt att Sverige beväpnar en sådan regim, säger ordförande Anna Ek till Rapport.

Under den arabiska våren hjälpte militär från Saudiarabien till att slå ner det folkliga upproret i grannlandet Bahrain.

Enligt svensk lag är vapenexport förbjuden, men undantag kan göras om det inte strider mot svensk utrikespolitik. I maj enades riksdagens utrikesutskott om att skärpa lagstiftningen för export av vapen till ickedemokratiska stater.