”Bildt blandar bort fakta”

Publicerad 2011-10-17

Kritiseras för egenintressen i ärendet med Etiopien-svenskarna

Utrikesminister Carl Bildt.

De kom till Etiopien för att granska Lundin Petroleum, ett företag som utrikesminister Carl Bildt (M) har haft intressen i.

Nu misstänks journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson för terrorbrott och riskerar fängelse.

Att just Bildt ska hjälpa dem att frias, är något som har kritiserats från många håll.

– Jag tycker att det är fel att Carl Bildt ska ha hand om det här ärendet, säger Kerstin Lundell, författare till ”Affärer i blod och olja. Lundin Petrolium i Afrika” till Aftonbladet.

Carl Bildt har anklagats för passivitet och hans tidigare styrelsepost i Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, gör att hans trovärdighet har ifrågasatts.

Formellt lämnade han styrelsen den 18 oktober 2006. Mindre än en månad senare köpte Lundin Petroleum rättigheterna att leta efter olja i västra Ogaden av den etiopiska regeringen.

–  Han satt i styrelsen för Lundin Oil och självklart satt han med när beslutet fattades. Det här är en process som tar år, eller i vart fall månader, säger Kerstin Lundell.

Passivitet

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som i somras greps efter att de rest till Etiopien för att granska bland annat just Lundin Petroleum, misstänks för terrorbrott.

Imorgon inleds rättegången och de riskerar att dömas till 40 års fängelse.

–  De kan dö i det där fängelset. De har redan suttit orimligt länge i förvar. Varför är de inte ute? Regeringen skulle ha satt press på Etiopiens regering. Man har agerat felaktigt och vi kan inte veta om det beror på om Bildt är med i spelet eller inte.

Kerstin Lundell är kritisk till den tysta diplomatin som använts i ärendet, men framhåller att det beror på Bildts inblandning.

– Om det hade varit någon annan som inte var komprometterad, så vore det en helt annan sak. Men nu vet man inte om Bildt är förtegen på grund av egenintressen eller för de fängslade svenskarnas bästa.

Svarade "korrekt"

Den 7 oktober uppgav Bildt i SVT-programmet Skavlan att Lundin Petroleum inte hade någon verksamhet i Etiopien.

Men enligt en artikel i söndagens Dagens Nyheter är detta inte sant. Lundin finns som delägare i bolag som verkar i Etiopien.

I sin blogg försvarar Carl Bildt sina uttalanden och hävdar att han inte farit med osanning, utan svarat korrekt på frågorna i Skavlan:

"Lundin Petroleum - ett företag där jag satt i styrelsen intill dess att jag blev utrikesminister - hade inget ägande i Etiopien under den tid jag satt i styrelsen. Och har det mig veterligen inte i dag heller. I stället säger DN att familjen Lundin genom två stiftelser är delägare i ett annat bolag. Men det frågan till mig gällde var ju faktiskt Lundin Petroleum - och inte andra företag som jag saknar kunskap om."

Blandar bort fakta

Kerstin Lundell anser att Carl Bildt inte kan ha varit ovetande om Lundin Petroleums intressen i Etiopien.

– Ljuga kan man inte säga att han gör, men han blandar bort fakta.

Själv har Bildt tidigare meddelat att han har som princip att inte redovisa diskussioner som förekommit på möten i styrelser som han har suttit i.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt för en kommentar.