Nyheter

Arrester och folk fulla i hela landet

Av: 

Victor Stenquist

Sofi Tagesson

NYHETER

Valborg präglades av bråk och fylla

Firandet av Valborg gick vilt till med slagsmål och bränder i hela landet.

I studentstaden Uppsala var både arresten och människorna fulla – och i Stockholm var det fullt kaos.

– Man slåss överallt, är dyngrak och svimmar utomhus, säger Peter Asp, KC-befäl i Stockholm

Valborgsmässoafton har sedan länge varit en av de stökigaste händelserna i Sverige. Årets firande verkar inte vara något undantag.

Från hela Sverige rapporteras det om mängder med fyllerister och bråk.

”Som förväntat”

– Folk är fulla. Vi åker som skottspolar här och hämtar fyllon i parker, på gator och tunnelbanestationer. Det är som förväntat, säger Peter Asp vid Stockholmspolisen.

I huvudstaden hade man satsat hårt på information och förebyggande arbete under Valborg. Även antalet poliser ska vara större än en vanlig helg – förgäves.

– Ungdomarna verkar ha satsat hårdare. Vi hinner inte riktigt med. Man slåss överallt, är dyngrak och svimmar utomhus, säger Peter Asp.

Studentfylla

Studentstäderna Uppsala och Lund flockas varje Valborg av törstiga ungdomar – och bråken kommer som ett brev på posten.

– Det är som vanligt, minst. Vi har haft mycket fylleri, och ett flertal misshandlar, men inga allvarliga. Det kommer hela tiden nya saker som händer. Vi har en bra bemanning med stor kommendering – men vi har fullt upp, säger Mats Öjdahl vid Uppsalapolisen.

Han fortsätter:

– Vi har fått släppa ut folk ur arresten allt eftersom, säger Mats Öjdahl vid Uppsalapolisen.

I Lund drog fylleriet och bråket igång tidigare än vanligt, enligt polisen. Men omfattningen är ungefär som väntat.

– Det har varit en del stök i Malmö också, men där är det inte säkert att det är kopplat till Valborg. Det är också lönehelg, säger Sofie Österheim, Skånepolisen.

Läget i landet

Uppsala:

– Som vanligt, minst. Vi har haft mycket fylleri, och ett flertal misshandlar, men inga allvarliga. Det kommer hela tiden nya saker som händer. Vi har en bra bemanning med stor kommendering – men vi har fullt upp.

– Vi har ett antal frihetsberövade för misshandel, och arresterna är fulla, så vi får släppa ut folk allt eftersom, säger Mats Öjdahl vid polisen i Uppsala.
Skåne:

– I Lund har det varit en del bråk och fylleri, och lite tidigare på kvällen än det brukar vara – men ingenting som sticker ut. 

– Det har varit en del stök i Malmö också, men där är det inte säkert att det är kopplat till Valborg. Det är också lönehelg, säger Sofie Österheim, Skånepolisen.

Västerbotten:

– Det har varit mycket fyllerelaterat i Vilhelmina och Storuman med ungdomar som är ute och festar, säger länsvakthavande Michael Liljenberg.

– I Umeå har det varit ganska lugnt, men det är en del fyllerister.
Stockholm:

– Det verkar rätt stökigt. Man slåss överallt, är dyngrak och svimmar utomhus. Folk är fulla och arga, säger Peter Asp, KC-befäl vid länskommunikationscentralen.

– Vi åker som skottspolar här och hämtar mest fyllon i parker, på gator och tunnelbanestationer. Det är som förväntat.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter