Följ familjen Wallentins resa

"Vi har valt de värsta resdagarna"

Med den stora resdagen inleds påsken i dag. Följ familjen Wallentin som startat med bil från Stockholm och rullar längs Sveriges stora kövägar.

– Vi har valt de värsta resdagarna, konstaterar Sara Wallentin som ska bila tillbaka från Öland på annandag påsk.

Skärtorsdagen är den stora resdagen och annandagen vänder många hem. Det betyder packat med bilar ut från städerna och många hastighetskontroller.

Familjen Wallentin måste räkna med att dela skärtorsdagens köer med stressade långkörare och makliga semesterfirare. Sara och maken Jonas Wallentin funderade först mest på hur lång tid det kommer ta ut ur Stockholm, där köer är mer regel än undantag. Då hade de inte tänkt på att Ölandsbron är en av påskens stora flaskhalsar.

Kör de stora kövägarna

Hela dagen kommer Aftonbladets läsar kunna följa hur familjen rullar fram – eller står still – längs E4 och E22. Nu har det startat påskresan.

– Vi äter inte lunch hemma utan stannar ganska snart. Jag börjar köra och Jonas tar över. Det kommer nog vara mycket folk ut från stan så Jonas som har jobbat på förmiddagen får börja med att koppla av en stund.

Malva har fått påskgodis

Sara var upp sent i går kväll för att packa allt som ska in i deras Huyndai kombi. Morgon har däremot varit lugn för henne och dottern Malva. De har handlat fika till resan – och påskgodis.

– Malva har fått en påse med godis för att hon är en duktig tjej som sitter i bilen hela dagen – lite godis före påskägget.

Familjen Wallentin ska fira påsk på norra Öland. Det blir att köra en sträcka på 100 mil tur och retur. De räknar med att ta god tid på sig och stanna för kisspaus, fika, lunchrast, tankning, bensträckare och för att hämta upp kompisar i Kalmar.

Digital hjälp i trafiken

Maken Jonas har för länge sedan slängt kartan och köpt en gps till bilen.

– Då blir det inget kiv om kartläsning och lätt att hitta rätt, säger Sara Wallentin.

Hittills har resan mot Öland rullat på bra för familjen. De var beredda på köerna söder om Stockholm där det är vägarbete och har laddat ner appen trafikinfo för androidmobiler som varnar för trafikproblem.

– När det händer något i trafiken så plingar det till i mobilen. Jag laddade ner den i går så vi testar den i dag, berättar Jonas Wallentin.

Familjen Wallentin som startade i Stockholm halv tolv i förmiddags har äntligen rullat i mål. De har inte stressat utan kört drygt 50 mil på åtta timmar.

– Lång men skön resa, och mycket mindre trafik än väntat, rapporterar Sara Wallentin från Öland.

Wallentins 3 tips för en smidig resa:

Dvd och filmer till barnen.

Fika för hela resan.

Gps-navigator för att hitta rätt.

Lilla Malva har en egen resväska:

"Malva har sin egen resväska med böcker, pyssel, kritor och papper".

Klockan 11.35: Familjen Wallentin lämnar centrala Stockholm och styr mot Öland. "Vi har precis kört hemifrån och svänger ut på Valhallavägen. Det är helt fullpackat i bilen", berättar Jonas Wallentin.

Klockan 12.02: "Det gick bra tills vi passerade Hallunda. Nu är vi fast i kö, men det rullar åtminstone", rapporterar Jonas.

Klockan 12.43: "Köer på grund av vägarbete, men det lossnade efter Södertälje. Passerat avfarten Katrineholm och det är lugn trafik, berättar Sara som efter ett kort stopp lämnat över ratten till Jonas.

Klockan 13.41: "Nu är vi i Norrköping, knappt någon trafik, Malva sover och vi tänkte äta på Max när hon vaknar", berättar Sara Wallentin.

Klockan 14.11: Familjen Wallentin tar lunchpaus på Max i Linköping. Kör en omväg eftersom vänner rekommenderat dem att skippa flaskhalsen i Söderköping på E22.

Klockan 15.06: Mätta i magen rullar familjen vidare mot målet – påskfirandet på Öland.

Klockan 16.07: Familjen Wallentin närmar sig Vimmerby på väg 23.

Klockan 17.23: Det är bra stämning i bilen när Wallentin snart når Kalmar. Sara har tagit över ratten igen. "Cirka 6 mil till Kalmar. Inte farligt med trafik, men vi fastnade vid järnvägsövergången i Ruda, skämtar Jonas om. Utanför vindrutan är det sol och 17 grader varmt. Ett täcke av vitsippor i skogen längs vägen.

Klockan 18.01: "Har precis anlänt till Kalmar. Ska hämta vänner på stationen här, sen blir det Ölandsbron. Strålande sol och 14 grader. Malva är lite uttråkad, men vi sjunger Pippi-sånger", rapporterar Sara.

Klockan 18.18: Vännerna som väntar i Kalmar har full koll på att familjen Wallentin närmar sig. De har följt resan via nätet och tjänsten Google latitude, rapporterar Sara.

Klockan 18.19: "Nu kör vi från Kalmar mot Öland". Jonas och Fredrik fram i bilen och tjejerna, Sara, Melody och lilla Malva, bak.

Klockan 18.27: Polisen har varnat för att Ölandsbron är en flaskhals på Skärtorsdagen. "Inga köer på Ölandsbron", rapporterar familjen Wallentin.

Vanligen en trafikpropp. "Inga köer på Ölandsbron", rapporterar familjen Wallentin.
Vanligen en trafikpropp. "Inga köer på Ölandsbron", rapporterar familjen Wallentin.

Klockan 19.26: "Härligt att vara framme och fint väder även här. Lång men skön resa, och mycket mindre trafik än väntat", skriver Sara när familjen Wallentin rullar i mål på norra Öland.Malva hoppar ur bilen och hittar en gunga direkt. Det spritter i benen efter en lång resa.

Publisert: