Nyheter

Arlas lömska Knock Out

Av: 

Karin Östman

NYHETER

”Dumpar priserna för att slå ut konkurrenterna”

Christer Åberg till vänster, vd på Arla, tillsammans med Göran Henriksson, vd på Milko, längst till höger.
Christer Åberg till vänster, vd på Arla, tillsammans med Göran Henriksson, vd på Milko, längst till höger.

Mejerijätten Arla anklagas för smutsiga metoder i kampen för ett svenskt mjölkmonopol.

Genom prisdumpning och maktspel vill Arla manövrera ut konkurrenten Milko – som lagt sig platt.

– Förändringen i ekonomin gick väldigt fort och den var svårförklarlig, säger lantbrukaren Hans Cederlöf som nu lämnat Milkos styrelse i protest.

Arla dominerar i dag den svenska mejerimarknaden – företaget har 65 procent. Konkurrensverket säger därför nej till fler uppköp.

Men det finns ett undantag som kallas ”failing firm”. Det innebär att en marknadsledare får köpa upp en konkurrent om dennes ekonomi är så dålig att verksamheten riskerar att gå omkull.

Med en omsättning på över 50 miljarder kronor påstås Arlas strategi därför vara att dumpa priserna på mjölk för att svälta ut sina konkurrenter, och sedan köpa upp dem.

”Svårföklarlig”

Journalisten Gunnar Lindstedt på Veckans Affärer – som avslöjade Trustorhärvan – berättar nu hur Arla i hemliga samtal lyckats övertala Milkos ledning att medvetet påverka mejeriets ekonomi negativt för att få till en fusion. Från mars till april förändrades också ekonomin från stabil till katastrofal – utan att styrelsen fick ta del av några fullständiga siffror.

– Förändringen i ekonomin var svårförklarlig. Men i stället för att göra något åt kostnaderna så sökte man fusion med Arla. Jag ville att vi skulle titta på andra samarbetspartners än att bara ta Arla-alternativet, säger Hans Cederlöf till Aftonbladet.

Personlig vinning

Motivet för Milkos ledning ska enligt Veckans Affärer ligga i personlig vinning. Arla ska tidigare bland annat ha utlovat höga chefspositioner.

Under sommaren har Milko dumpat ersättningen till sina bönder för att förmå dem att acceptera fusionen och gå in i Arla, som kan erbjuda högre ersättning. Hans Cederlöf berättar att han nu får 2,70 kronor per liter mjölk jämfört med 3,30 före sommaren.

Förnekar fult spel

Milkos vd Göran Henriksson förnekar för Veckans Affärer att han och ledningen försämrade Milkos resultatet medvetet. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft förnekar alla påståenden om fult spel och prisdumpning.

I oktober avgörs om fusionen mellan Milko och Arla godkänns av Konkurrensverket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert: