Victoria och Daniel öppnade Slottet

Av: Lisa Röstlund, Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Victoria och Daniel öppnade slottet i blått på nationaldagen.

– Det är vår förmån att nu få öppna upp portarna till Södra Valvet och vårt gemensamma kulturarv, välkomna! sa kronprinsessan när hon bjöd in folket.

I år är nationaldagen en hetare tillställning än vanligt för kungafamiljen. Solen stekte het redan när kronprinsessan Victoria och prins Daniel öppnade slottet för fri entré och rundvandringar klockan 10 på morgonen. Förra året hade ingen av de kungliga möjlighet att delta vid öppnande på grund av bröllopsplaneringen.

Glada

Victoria och Daniel tog emot besökarna på Slottsbacken. Hon var kanske lite mer reserverad än vanligt, men han vinkade glatt till publiken.

– Kära nationaldagsfirande, prinsen och jag är väldigt glada att se så många av er här, att ni vill fira vår nationaldag med oss. Vår förhoppning är att vi idag ska reflektera över vårt fina land Sverige, där fred, frihet och demokrati råder, sa Victoria.

Tema musik

När kronprinsessan hade sagt några väl valda ord till massorna, som ivrigt trampade Slottsbacken i väntan på att få fri rundvandring i slottets salar, museer och fri entré till konserter, föredrag och utställningar hela dagen, öppnades portarna.

En av de hundratals besökarna var fransyskan Nelly Jonsson, 49, på besök från Örnsköldsvik tillsammans med maken Bertil Lindh, 60, och dottern Isadora Jonsson, 22. De har åkt till Stockholm för att vinka av dottern, som ska börja jobba på en lyxkryssare, men också för att fira nationdagen på ursvenskt sätt.

"Jag är republikan i hjärtat"

Nelly Jonsson blev svensk medborgare för en vecka sedan efter att ha bott i Sverige 14 år.

– Jag är republikan i hjärtat. Det har tagit mig 14 år att vänja mig vid tanken att bli en undersåte till kungen. Men om man ska bli svensk medborgare tycker jag man ska bli det fullt ut. Nu är jag nybliven monarkist.

Årets nationaldagstema är musik. När talet var avklarat trummade Marinens musikkår igång medan turister och kungavänner vällde fram. Det ska också under dagen bli underhållning av Stockholms gosskör och dansbandet Vibbarna.

Publicerad: