Fast på berget

avYlva Mossing

NYHETER

Två män på Kebnekaise hängde i timmar efter klättringsolycka

1 av 3 | Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

De två unga männens liv hängde på en skör tråd.

I flera timmar hindrade en enda säkring dem från att störta ner i döden.

Efter en lång och komplicerad räddningsinsats på Kebnepaktes ostkam räddades klättrarna.

– De hade en oerhörd tur, sa Mikael Amlert, insatsledare vid Fjällräddningen.

Männen i 20-årsåldern hade klättrat förut. Vid tretiden i går morse påbörjade de sin bestigning av ostkammen, en av de allra svåraste klätterlederna i området.

Vid sextiden hade de hunnit sju replängder upp och den förste mannen tog tag i ett klippblock som plötsligt lossnade. Han föll handlöst, studsade ut över en klippkant och drog med sig sin kamrat i fallet.

– Fallet på nära femton meter stoppades av en enda säkring och de blev hängande i sina egna rep mellan 150 och 200 meter över marken, sa Mikael Amlert, insatsledare vid Fjällräddningens alpina grupp.

Kunde ringa själv

Klockan 06.12 kunde en av männen själv ringa polisen från sin mobiltelefon. I väntan på polishelikoptern från Boden, skickades en sjukvårdare och två bergsguider upp i en civil helikopter.

– Det är en svår klätterled. Vi var tvungna att bygga ett eget repsystem för att nå dem, berättade Mikael Amlert.

När polishelikoptern –som är den enda i Sverige med vinschanordning – anlände kunde en läkare och ytterligare två räddningsarbetare vinschas ner.

”De hade sanslös tur”

Klättrarna hade varit medvetslösa av och till, men var talbara när räddningsteamet nådde dem. De sänktes ner till en lägre klipphylla där de kunde vinschas upp till polishelikoptern och föras till sjukhuset i Kiruna.

Där konstaterades hjärnskakning och lindrigare skador.

– De har haft en sanslös tur, det såg riktigt otäckt ut när vi kom. Hade vi inte haft polishelikoptern hade de nog blivit hängande där i ett dygn, sa Mikael Amlert.