Här gjorde han bomben

avPelle Tagesson

Smed planerna på gården – ett välkänt tillhåll för kriminella

1 av 6 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
KÄND I KRIMINELLA SAMMANHANG Gården som Anders Breivik Behring hyrde – och där polisen tror att han också tillverkade sina bomber – är välkänd i kriminella sammanhang.

ÅSTA, RENA. I de fem säckarna finns sammanlagt tre ton konstgödsel. På lastpallarna intill har det stått lika mycket.

– Några odlingar har han inte bedrivit, så sannolikt har han använt det medlet för att tillverka sina bomber, säger polisens insatsledare i Åsta, Sverre Sörberg.

Foto: Andreas Hillergren
Aftonbladets reporter Pelle Tagesson och fotograf Andreas Hillergren på plats.

Den ödsligt belägna gården, välkänd i kriminella sammanhang sedan många år tillbaka, ligger vackert vid älven i Åsta ett 20-tal mil norr om Oslo.

Den 17 april i år skrev Anders Breivik Behring på hyreskontraktet och ett par veckor senare beställde han sex ton konstgödsel från lantbruksaffären Fellesköp i Rena, en knapp mil bort.

Den 6 maj levererades tio lastpallar med sammanlagt tio säckar till gården. Varje säck innehöll 600 kilo konstgödsel. De placerades vid infarten, intill en av de sju byggnaderna på fastigheten.

I dag finns bara fem säckar kvar.

– Att man kan tillverka bomber av konstgödsel och diesel är välkänt, konstaterar Sverre Sörberg. Och vi tror att det är det han gjort här på gården.

”Perfekt ställe”

– Den ligger avskilt, långt från grannarna, och är ett perfekt ställe för en person med såna onda avsikter som den här mannen haft.

I går hade polisen spärrat av ett jättelikt område kring gården. Men Sverre Sörberg tar med Aftonbladets team innanför avspärrningarana, visar gödselsäckarna och de olika husen.

På gårdsplanen står teknikernas bilar. Fem kriminaltekniker är på plats för att söka och säkra spår. De står utanför bostadshuset och ser bekymrade ut.

– De måste gå mycket försiktigt fram, berättar Sverre Sörberg. Vi har att göra med en man som inte är dum – även om han visat sig galen.

– Det finns skäl att tro att han planlagt allt i detalj och att han därför också kan ha apterat bomber i byggnaderna här på gården. Vi kan inte öppna en dörr utan att först ha säkrat alla eventualiteter.

I går arbetade teknikerna främst med undersökningar av bostadshuset och den stora ladan. I veckan kommer alla andra byggnader att kontrolleras.

– Vi tror att han tillverkat sina bomber här.

– Vad skulle han annars ha konstgödslet till, undrar Sverre Sörberg. Här finns inte en odlad planta. Marken på gården är uthyrd till andra.

Skulle odla grönsaker

Anders Breivik Behring har själv uppgett att han flyttat till gården för att odla grönsaker. Det har han sagt såväl när han handlade säckarna på Fellesköp som till sina närmsta grannar som bor en halv kilometer bort.

– Han kom hit i våras och presenterade sig tillsammans med hans hyresvärd, berättar Anne och Ragnar Pedersen.

– Han var hövlig och trevlig och berättade att han ensam skulle flytta in på gården och driva jordbruk.

– I dag vet vi att han hade andra planer. Det är obehagligt att veta att man bor vid sidan av en massmördare.

De berättar att det inte är första gången de har kriminella grannar.

– Ägaren dömdes nyligen till tre och ett halvt års fängelse. Han hade på gården en av de största haschodlingar som påträffats i Norge. Det var en helautomatisk jätteanläggning.

Köpt för rånpengar

– Man tror dessutom att den mannen köpte gården för rånpengar. Han hade själv inga tillgångar när han köpte den, däremot var han bästa kompis med ledaren för den liga som för några år sedan genomförde landets största värdetransportrån. Bytet blev 55 miljoner och en polis sköts till döds.

Strax innan ägaren skulle in i fängelse hyrde han ut sin gård till Anders Breivik Behring. Polisens teori att den 32-årige hyresgästen redan då hade sina planer på ett massmord klara.

– Det är obehagligt att veta att han suttit i den här vackra miljön och planerat ett så fruktansvärt brott, säger Sverre Sörberg. Att han sannolikt tillverkat bomber här, lastat många hundra kilo i sin bil och kört in den till centrala Oslo.

ARTIKELN HANDLAR OM