– Sådant här ser man bara på film

Publicerad:
Uppdaterad:

Fruntimmersveckan avslutades med riktigt busväder

Badgästerna på Trouville i Sandhamn kunde i går se hur en stor tromb bildades ute i vattnet. ”Jag har aldrig sett något liknande förut”, säger Sebastian Sagrelius som också tog bilden.
Foto: Foto: PRIVAT
Badgästerna på Trouville i Sandhamn kunde i går se hur en stor tromb bildades ute i vattnet. ”Jag har aldrig sett något liknande förut”, säger Sebastian Sagrelius som också tog bilden.

Himlen i Sandhamn blev alldeles svart.

Hotfulla moln drog ihop sig – så kom tromben.

– Jag har aldrig sett något liknande förut. Sådant här ser man bara på film, säger Sebastian Sagrelius.

Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
STRANDADE ”Det var tur att vi hade böckerna med oss, säger Lovisa Gustafsson, 11, som väntar tillsammans med sin mamma Maria Bergh på T-centralen i Stockholm. Ersättningsbussen ska komma om en timme.

Fruntimmersveckan tog södra Sverige med storm. Över badgästerna på Trouville i Sandhamn mörknade skyn och molnen hopade sig – och en tromb drog fram.

– Det var häftigt. Jag hade inte förväntat mig att få se något sådant här, säger Sebastian Sagrelius, som hade tagit båten med sin flickvän och hennes föräldrar för att sola och bada.

Inställda tåg

Hela helgen testades Trafikverket av vädrets makter. Kraftiga regn satte stopp för tågtrafiken mellan Stockholm och södra Sverige under söndagen. SJ hade förseningar på upp till tre timmar och flera inställda avgångar, samtidigt som Trafikverkets informationstjänst ”Läget i trafiken” var utslagen. Orsaken var teknikkontoret i Norrköping som svämmat över under lördagen.

– Vi har hela datacentralen i det huset, och vi har fortfarande problem. Hur vattnet kunde komma in vet vi inte, säger Lennart Helsing på Trafikverket.

Mellan Borås och Varberg ställdes all järnvägstrafik in efter att en viadukt svämmat över. Spåren låg under vatten.

– Vi har försökt pumpa bort det, men översvämningen ligger knepigt till. Vattnet rinner tillbaka, säger Lennart Helsing.

Fortsatt ostadigt

Enligt SMHI kommer det ostadiga vädret att fortsätta. Regn och åska drar in över östra Svealand och Norrlandskusten under dagen. På tisdag blir det moln och skurar på många håll i landet. Men meteorologen Anette Levin tror att det mesta av översvämningarna i södra Sverige hinner torka upp under måndagen.

– Då blir det mest uppehåll. Där är det störst chans till sol i landet.

Trafikverket meddelar att tågtrafiken bör fungera normalt igen från klockan sex måndag morgon, men vill inte ge några garantier:

– Mycket hänger på vädret nu, att vi inte får mer regn, säger Lennart Helsing.

Karin Grahn Wetter

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN