KL 17.45: ATTACK

Diktatorns lögner – så försökte Gaddafi stoppa Natos attack

I ett desperat samtal till FN-chefen försökte Gaddafis minister stoppa attacken.

Han lovade att vapenvilan skulle gälla – samtidigt som regimens soldater angrep

Benghazi.

Klockan 17.45 i går kom svaret.

Till sist fick västvärlden nog. Strax före sex i går kväll öppnade ett franskt stridsplan för första gången eld i Libyen.

Attacken talade sitt tydliga språk: diktatorns lögner hade genomskådats.

In i det sista försökte Gaddafi bluffa omvärlden och stoppa attacken. I förrgår – samma dag som diktatorn plötsligt gjorde ett utspel om vapenvila – ringde Libyens premiärminister Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi

personligen upp FN-chefen Ban Ki-Moon.

”Lät ganska desperat”

– Uppriktigt sagt lät han ganska desperat, säger Ban Ki-Moon

enligt AFP.

– Han försäkrade att den libyska regeringen fullt ut lydde säkerhetsrådets resolution och att det omedelbart skulle bli vapenvila. Men samtidigt angrep de Benghazi. Det är väldigt oroande, allt de säger måste kontrolleras.

Sent i går kväll krävde Libyen dessutom att FN:s säkerhetsråd sammanträder omedelbart. Gaddafi anser att resolutionen om flygförbud inte längre gäller – att det är Libyen som är offer och västvärlden som brutit mot vapenvilan.

Skyllde på al-Qaida

Den libyske envåldshärskaren har de senaste dagarna kommit med en rad märkliga uttalanden. I går förmiddag skickade han en hälsning till USA:s president Barack Obama:

– Jag älskar dig som en son. Jag har hela Libyens folk med mig och de är beredda att dö för mig – män, kvinnor och till och med barn.

I brevet, som lästes upp vid en presskonferens, sa Gaddafi också att de libyska frihetskämparna i själva verket styrs av al-Qaida från Algeriet, Mauretanien och Mali.

– Vad skulle du göra om de försökte ta över USA:s städer med vapen? Berätta för mig hur du skulle agera, så att jag kan följa ditt exempel.

Utstuderad taktik

Enligt militärstrategen Stefan Ring är Gaddafis agerande och uttalanden en noga utstuderad taktik.

– Han försöker att framstå som en civiliserad ledare som lyssnar på kraven från omvärlden.

Publisert: