Nyheter

Juholt lägger krut på ansvar

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Humorn som bortblåst när S-ledaren snodde Reinfeldts budord

Västertorp. Reinfeldt skulle kunna sätta dit Juholt för stöld.

För i går snodde han regeringens trumfkort – ansvaret för Sverige.

– Ansvar är så mycket mer än att agera kamrer och balansera en budget, säger S-ledaren.

Välfärd 2.0? Håkan Juholt (S) konkretiserade sina önskemål om att satsa mer pengar på bostäder, skolan och kollektivtrafiken under sitt sommartal i går.
Välfärd 2.0? Håkan Juholt (S) konkretiserade sina önskemål om att satsa mer pengar på bostäder, skolan och kollektivtrafiken under sitt sommartal i går.

Rödvita skyltar med mustascher på visade vägen till platsen för Håkan Juholts första sommartal, parkleken Lugnet i Västertorp. Dagen före talade Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg.

Och det var Juholt som drog vinstlotten, i alla fall sett till vädret.

Ont om pingviner

I övrigt lyste skämten om den egna mustaschen och pingviner med sin frånvaro. Håkan Juholt som tidigare ofta använt humor i sina tal, vilket motståndarna inte varit sena att utnyttja, visade i går upp en helt annan sida.

En stor del av tiden ägnades åt ordet ”ansvar”.

Vad det är och vad det inte är, i Håkan Juholts ögon.

– Politik är att ta ansvar för ekonomin och fylla den med innehåll. Inte att låta landets rikaste få stora skattesänkningar samtidigt som barnfattigdomen ökar, säger han.

För den som aspirerar på jobbet som statsminister gäller det att visa sig trovärdig för uppgiften. Att det är tre år kvar till nästa val spelar ingen roll, jakten på makten är redan i full gång.

Fler hyresrätter

Men Håkan Juholt passade också på att leverera en del politiska budskap. Att han vill ha fler hyresrätter och studentlyor, rättvisa pensionärsskatter och utbyggd tunnelbana har han sagt förut, men nu konkretiserade han beskeden något.

Men också skolan vill han sätta under lupp. Till exempel genom att reglera ägarnas vinstuttag och införa instrument för att mäta nivån på de kunskaper skolorna ger sina elever.

– Det ska vara alldeles klart för alla att skolan inte ska vara en lukrativ verksamhet för lycksökare, säger Juholt.

Ny budget i höst

Med andra ord vill du säkerställa att vinsterna går tillbaka till undervisningen?

– Vilken teknik vi ska använda, det får vi se. Skattemedel avsedda för skolan ska gå till undervisning och vi ska hitta ett regelsystem för detta.

Vad förslagen kommer att kosta och exakt hur de kommer att se ut ska presenteras i Socialdemokraternas höstbudget senare.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: