Nyheter

Dött lopp mellan blocken

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

De rödgröna ikapp alliansen i ny Sifomätning

De rödgröna oppositionspartierna har gått ikapp regeringspartierna och nu är det dött lopp mellan blocken.

Men det beror inte på någon Juholt-effekt.

I stället är det de mindre allianspartierna som rasar, visar Sifos väljarbarometer för april som publiceras i Svenska Dagbladet i dag.

De rördgröna partierna har hämtat in det stora underläget till alliansregeringen och nu är det helt jämnt mellan blocken. De rödgröna får 46,4 procent och alliansen 46,3 procent av väljarnas stöd i Sifos nya väljarbarometer för april.

KD under riksdagsspärren

Moderaterna är dock fortfarande det största partiet. Men statsminister Fredrik Reinfeldt har en hel del att grubbla över.

Samtliga allianskollegor backar i mätningen. Värst är det för Göran Hägglund och Kristdemokraterna som bara får 3,8 procent av väljarnas stöd och därför skulle åka ut riksdagen om det var val i dag.

För Maud Olofsson och Centern går det också trögt. Partiet balanserar precis på riksdagsspärren och får 4 procent i Siofs nya mätning. Inte sedan valet 2000 har Centern uppvisat ett sådant lågt stöd bland väljarna.

Även Folkpartiet backar med 0,7 procentenheter till 6 procent.

"Stora problem"

– De mindre allianspartierna har stora problem. KD och C uppfattas som otydliga och FP har i stort sett bara skolfrågan att luta sig mot. För att de ska lyckas repa sig måste de vara mer annorlunda, historiskt har man då tagit från Moderaterna och i liten grad även från de rödgröna, säger Tovo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna ökar med 0,7 procentenheter till 31,2 procent. Men någon Håkan Juholt-effekt kan partiet inte glädja sig av.

– Om det bara handlat om att byta ut Mona Sahlin hade det säkert visat sig i mätningen, men partiets förhållandevis låga siffror beror nog på att man är osäker på politiken. Och där har den nya partiledningen inte kommit så långt, säger Toivi Sjörén till Svd.

Sverigedemokraterna får i Sifo:s aprilmätning 6,6 procent – en ökning med 0,4 procentenheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: