Juholt föreslås bli partiledare

Håkan Juholt presenterades på presskonferens i dag

Håkan Juholt föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

I dag mötte han ett stort pressuppåd tillsammans med föreslagne partisekreteraren Carin Jämtin.

– Vi är uppfyllda av idén om social demokrati, sa han.

Efter ett möte på förmiddagen mellan valberedningen och de 26 distriktsordförandena presenterade ordförande Berit Andnor valberedningens förslag på torsdagen.

Det blir Håkan Juholt som kommer föreslås som ordförande på S-kongressen om drygt två veckor. Carin Jämtin föreslås bli partisekreterare.

Ska försvara välfärden

– Vi har fått beskedet om att en enig valberedning föreslår oss till kongressen och att distrikten står bakom oss. Vi känner ett oherhört stöd och är ödmjuka inför detta och det gläder oss. Men vi är också medvetna om att det är kongressen som fattar beslut. Av respekt för våra valda ombud ser vi oss som kandidater än så länge, sa Håkan Juholt på en presskonferens ihop med Carin Jämtin.

– Vi är uppfyllda av idén om social demokrati och är så glada att vårt parti heter det som vi vill åstadkomma, sa Juholt.

På frågan om vilka partiledaregenskaper Håkan Juholt besitter svarade han.

– Jag har i många år jobbat med att stärka det svenska försvaret. Därför är jag väl lämpad att försvara den svenska välfärden och jag är också övertygad om att alliansfrihet är den bästa vägen.

Håkan Juholt attackerade den borgerliga alliansens politik som hård och skapande av ett nytt kallt Sverige. Socialdemokraterna ska stå för värme, menade han.

– Tillväxt i samhället ska drivas fram genom att vi stärker solidariteten, inte genom att vi skapar barnfattigdom.

Förnyelse – med innehåll

Håkan Juholt har ifrågasatts för sin syn på att förnya partiet. I en ny bok säger han ”Jag är så satans trött på dessa närmast religiösa utropen på 'förnyelse'”. Men som någon motståndare till förnyelse ville han inte framstå på presskonferensen.

– Förnyelse är naturligt för ett parti. Men den ska fyllas med innehåll. Man måste konkretisera. Men det är helt klart att framgång beror på förmågan till förändring och förnyelse, sade han.

På frågan om vilka lik i garderoben han som framtida partiledare för Socialdemokraterna har, sade han:

– Jag har kört för fort tre gånger, alla tre i samband med valrörelser.

Pagrotskys nej avgörande

Avgörandet ska ha kommit i går. Efter Pagrotskys nej gick flera distrikt över till Juholts sida.

– Stödet för Östros är nog visserligen lika starkt. Men valberedningens uppdrag har varit att hitta någon som kan förnya partiet. Det gör Östros, med hans kopplingar till valförlusterna, nästan omöjlig, säger en S-källa.

– Juholt är inte purung, men en frisk fläkt.

Juholt tackade ja

Aftonbladet avsöjar i dag att Håkan Juholt i går kväll klockan 18.50 tackade ja till att bli partiledare – men att S-kvinnorna aldrig kommer att acceptera honom eftersom att Juholt var drivande i att peta Mona Sahlin.

– Jag tänkte igenom det väldigt noga, jag låg vaken hela natten. Det kändes bra och svaret blev ja, berättade Håkan Juholt på presskonferensen.

Beslutet kom bland annat efter att han talat med sina båda barn.

– Jag har pratat med båda barnen, det är kloka ungdomar. Min yngste son, 16 år gammal sa: Men pappa, du sitter ju ändå inte hemma och läser sagor för mig längre.

Försvarspolitiker

Håkan Juholt är Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman och ordförande för S i Kalmar län. Han har tidigare också varit biträdande partisekreterare. Han väntades bli partisekreterare, men när Mona Sahlin tillträdde ville hon hellre ha Ibrahim Baylan på den posten.

Carin Jämtin är oppositionsråd i Stockholm och har tidigare varit statsråd.

Vem som blir ekonomisk-politisk talesperson är inte klart.

Röster om Håkan Juholt

Åke Svensson, Gotland, säger att det varit god stämning under mötet och att man är eniga.

– Det har varit bra diskussioner med högt i tak, säger Svensson. Ett av problemen är att det funnits så många kompetenta kandidater.

Pia Nilsson från Västmanland säger att Juholt är förankrad i partiet.

– Jag tror att många kommer att lyssna på honom. Man hade enats kring en kandidat och det måste jag säga är en styrka, sade hon.

Kent Härstedt, Skåne:

– Håkan är en tuff och bra kille.

Peter Hultqvist, Dalarna:

– Det blir väldigt bra med Juholt. Han kommer att kunna leda partiet på ett bra sätt. Han är en politiker med ett mycket brett spektra. Vi har haft en process som varit mer öppen än någon gång tidigare.

Thomas Östros:

– Det är en glad och positiv dag. Det är ett bra val och det är nu dags att samla partiet. Det fanns en stark uppslutning bakom Juholt.

Per Nuder:

– Jag har känt Håkan i 25 år och vet vad han går för. Han har mitt helhjärtade stöd som ny socialdemokratisk partiordförande.

Publisert: