En miljon demonstranter väntas

Egyptiska oppositionen vill störta Mubarak med planerad jättedemonstration i morgon

Tiotusentals demonstranter hade vid lunchtid samlats på Befrielsetorget.
Tiotusentals demonstranter hade vid lunchtid samlats på Befrielsetorget.

På måndagen fortsatte protesterande att samlas på Tahrir-torget i Kairo.

Mubaraks löften om reformer och erbjudanden om dialog med oppositionspartierna har inte lugnat demonstranterna.

– För lite, för sent, uppges den allmäna uppfattningen vara om presidentens löften.

Vid lunchtid på måndagen kunde demonstranterna på Tahrir-torget i Kairo återigen räknas i tiotusental. Stridsvagnar rullar på gatorna och stridshelikoptrar hovrar i luften över den egyptiska huvudstaden.

Polis tillbaka på gatorna

– När helikoptrarna går ner lågt över torget skriker folk och höjer armarna mot dem. Annars har armén hittills inte ingripit mot folk, rapporterar Aftonbladets utsända Karin Östman och berättar att många demonstranter har varit på plats på Tahrir-torget hela natten.

På måndagen var även trafikpoliserna tillbaks på gatorna efter att det i flera dagar inte synts till en enda polis i staden. Polisen är av vissa hatad på grund av sin brutalitet och ses som regimens hejdukar. Enligt Karin Östman är många nu rädda att fler poliser ska komma tillbaka.

Nästan alla affärer i Kairo är fortsatt stängda och folk går inte till sina arbeten.

– Från och med i dag ska utegångsförbudet träda i kraft redan klockan 15 lokal tid. Tidigare har det varit klockan 16 och då ska man veta att det inte blir mörkt här förrän vid halv sex-tiden på kvällen, säger Karin Östman och förklarar att den absoluta majoriteten av Kairoborna trots allt lyder utegångsförbudet.

Erkänner demonstranternas rätt

I går återgav den statliga egyptiska kanalen Nil-TV uttalanden från president Mubarak där denne uppgavs erkänna det som han betecknar som fredliga demonstrationer.

– Medborgarna och Egyptens unga befolkning har gått ut på gatorna i fredliga demonstrationer och bett om sin rätt till yttrandefrihet. Men deras demonstration har infiltrerats av en grupp människor som i religionens namn inte tar hänsyn till konstitutionell rätt och medborgarvärde, sa Mubarak enligt CNN.

Han ska även ha gett sin nyutnämnda premiärminister Ahmed Shafiq att föra "en bred dialog med alla de politiska partierna".

Mubaraks utspel som även innehöll utlovanden om ekonomiska och politiska reformer avfärdades enligt uppgift av demonstranterna.

– För lite, för sent, uppges vara det allmäna omdömet om presidentens löften bland demonstranterna enligt CNN.

Miljon-demonstration planeras

Kanske Mubaraks öde komma att avgöras under morgondagen. Det är i alla fall vad den egyptiska oppositionen hoppas när man nu uppges planera en mega-demonstration imorgon för att slutligen störta Mubaraks styre över ända.

Det är den så kallade 6 april-rörelsen som enligt Al Jazeera nu planerar att få ut en miljon människor på gatorna i Kairo under morgondagen.

Rörelsen, som till stor del uppges bestå av utbildade unga människor ur den egyptiska medelklassen, hoppas att mega-demonstrationen ska bli den slutgiltiga spiken i kistan på Mubaraks styre.

Publisert: