Bomben var en brandsläckare

Polisens bomgrupp kallades till posten i Borlänge efter att paket sprängts

En stor smäll inträffade på onsdagsmorgonen på posten i Borlänge.

Samtidigt spreds ett vitt pulver i lokalen och sex personer fick det över sig - och andades in ämnet.

Sanering pågick under ett par timmar innan ”bombens” riktiga identitet avslöjades:

En brandsläckare.

Strax efter åtta på onsdagsmorgonen exploderade någonting i postens sorteringsterminal på Gesällgatan i Södra Backa industriområde i Borlänge.

Polisens bombgrupp från Stockholm kallades till platsen.

Sanerades

Vid smällen spreds ett okänt vitt pulver över sex personer som stod i närheten. De skadades inte men tvingades till en noggrann sanering med hjälp av räddningstjänsten och personal från landstinget.

– Vi har ingen aning om vad det vita pulvret är för någonting. Men ingen av de sex som fick det på sig har ännu uppvisat några symptom, sa polisens talesman, Sven-Åke Petters, tidigare i dag.

Alla evakuerade

Bo Eriksson, pressinformatör vid polisens länskommunikationscentral i Dalarna, berättade att man inlett en förundersökning med rubriceringen ”allmänfarlig ödeläggelse” och att även Säpo följde utvecklingen.

Samtliga 28 personer som fanns inne i Poståkeriets byggnad sanerades av räddningstjänst och sjukvårdspersonal. Först klipptes alla kläder av och sedan tvättades varje person i en särskild lösning.

Faran över

Men alla säkerhetsåtgärder visade sig vid strax före 15 i dag vara helt onödiga.

Då konstaterades att ”bomben” i själva verket var…

En brandsläckare.

– På något sätt blev det någon tryckförändring så att lite av innehållet åkte ut samtidigt som ett ljud kom, och då misstolkades detta alltså som någon form av bomb eller explosion. Det allra bästa är att det slutade lyckligt, säger Sven-Åke Petters till Aftonbladet.

Publisert: