Ordern: Slåss

NYHETER

Inrikesministeriet och civilpoliser misstänks ligga bakom attackerna

Foto: reuters/scanpix
BESTÄLLT VÅLD Inrikesministeriet anklagas ligga bakom de våldsamma attacker mot demonstranterna som ägt rum de senaste två dagarna. Demonstranter vittnar om hur de hittat polislegitimationer i fickorna på personer som attackerat dem.

I natt fanns inga live­bilder från Tahrirtorget i Kairo.

Tv-bolagens direktsändningar släcktes ner.

Samtidigt anklagas Mubaraktrogna poliser för att ligga bakom våldet.

Under flera dagar har de stora tv-bolagen rullat ut livestreamade bilder från sammandrabbningarna.

Men i går slocknade sändningarna på BBC, CNN, Skynews och al-Jazeera. Tv-bolagen hade inte längre regeringens tillstånd att sända direkt.

– Varför vill inte rege­ringen ha oss där? Vad är det de planerar att göra inom de närmaste dagarna som de verkligen inte vill att kamerorna ska kunna rapportera om? säger New York Times kolumnist Nicholas D Kristof till CNN.

Visar upp troféer

När Aftonbladet var på plats vid Tahrirtorget i går eftermiddag visade demonstranterna upp polislegitimationer som troféer.

Inrikesministeriet anklagas för att ligga bakom de våldsamma attackerna mot demonstranterna genom att skicka dit beväpnade civilklädda poliser.

Engelskläraren Elsayed Abbass skadade ena armen, benet, händerna och huvudet i sammandrabbningen med Mubarakanhängare.

– Vi hittade polislegitimationer i flera fickor. De vill ha kvar Mubarak för att få behålla sina arbeten. ­Polisstyrkan i Egypten är enormt stor.

Hundratals skadade

Samtidigt syns skadade med bandage, käppar och mitellor överallt på Tahrirtorget. De har fått vård i en tillfällig sjukstuga i anslutning till torget.

– Vi har tagit hand om hundratals skadade. Några så allvarligt att de blivit förlamade. Över 40 har blivit blinda på båda ögonen av molotovcocktails, säger läkaren Hatem Abdel-Akher.

Under de senaste dagarna har 13 personer dött och cirka 900 personer skadats.