Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson retar sig på imam och rabbin i Storkyrkan

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

När riksdagen öppnar i morgon deltar en imam och en rabbin vid gudstjänsten i Storkyrkan. 

Det har retat upp Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. 

– Man känner ett behov att ta varje tillfälle för att manifestera den mångkulturalistiska samhällsordning som sju av riksdagens åtta partier så okritiskt hyllar, skriver han på SvD Brännpunkt. 

Under Eva Brunnes predikan vid riksmötets öppnande förra året stormade ledamöterna från Sverigedemokraterna till mångas förvåning plötsligt ut ur Storkyrkan. Anledningen var att biskopen pratat om rasism, något som fick SD att känna sig påhoppade. När riksdagen öppnar i morgon så finns Jimmie Åkesson och hans kollegor åter på plats. Men det är en missnöjd partiledare som kommer slå sig ned i kyrkan. Orsaken är att det blir en interreligiös ceremoni, där både en muslimsk imam och en judisk rabbin är inbjudna att vara med. Det är imamen Othman Al Tawalbeh och rabbinen David Lazar som ska medverka tillsammans med biskopen Jan-Olof Johansson. 

Bjuds in för tredje gången

I ett inlägg på SvD Brännpunkt skriver Jimmie Åkesson i dag att han blir illa berörd av att gudstjänsten har politiserats genom att andra religioner släpps in. Han poängterar att det är kristendomen och dess värderingar som utgör grunden som vårt samhälle vilar på.

Det är tredje gången sedan 2007 som företrädare för andra religioner bjuds in till Storkyrkan för att tala inför riksdag, regering, kungafamiljen och andra gäster.

– Jag kan inte tolka tilltaget som något annat än att man känner ett behov av att ta vara på varje tillfälle för att manifestera den mångkulturalistiska samhällsordning som sju av riksdagens åtta partier så okritiskt hyllar. Jag representerar den åttonde, vi som kritiserar denna ideologi. För mig är mångkulturalismen en ideologi som splittrar samhället, skriver Åkesson.

”Får stå för honom”

Det är Stockholms domprost Åke Bonnier som bjudit in till den interreligiösa predikan.

– Den som han skriver får stå för honom, men vi har bjudit in på ett liknande sätt vartannat år sedan 2007. Det är inget mångkulturellt jippo, det handlar om en övertygelse om att det finns en gud. Det handlar inte om en muslimsk, en judisk eller kristen gud. Gud är gud, säger han.

Jimmie Åkesson ville i går inte svara på några frågor från Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson