Nyheter

Nya inspelningar från 11 september

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Kaparna hörs prata med passagerarna på planen

Tidigare hemliga inspelningar från 11 september-attackerna i New York har släppts.

Där kan man bland annat höra hur kaparen Ziad Jarrah hotar passagerarna på ett av planen.

– Var snälla och sätt er ner, och sitt kvar. Vi har en bomb ombord, säger kaparen

Det är tidningen New York Times som under torsdagen har släppt inspelningar från 11 september-attackerna i USA.

Några av inspelningarna har hörts förut, men andra har tidigare varit hemliga.

Kaparen Atta hörs

Bland annat kan man höra kaparna Ziad Jarrah och Mohamed Atta på inspelningarna. Atta sägs vara den som samordnat attackerna i USA, och var den som styrde ett plan in i ett av World Trade Center-tornen.

– Vi har några flygplan. Var bara tysta och allt blir okej. Vi ska återvända till flygplatsen, hörs Atta säga till passagerarna.

Han fortsätter:

– Ingen får röra sig. Allting kommer att bli okej. Om ni försöker att röra på er kommer ni skada er själva och flygplanet. Var bara tysta, hörs Mohamed Atta säga.

Kaparen Ziad Jarrah hotar passagerarna på ett plan.

– Det här är kaptenen. Jag vill att ni sitter kvar. Vi har en bomb ombord och ska återvända till flygplatsen och föra fram våra krav, så var snälla och fortsätt vara tysta, säger han.

Följer hela förloppet

Inspelningarna följer hela förloppet under 11 september-attackerna och på New York Times hemsida kan man lyssna igenom alla och följa konversationen i skrift.

På inspelningarna hörs också hur flygledare desperat försöker förstå vad som pågår, utan att lyckas.

En officer vid flygvapnet kontaktade också luftfartsmyndighetens kontor i Washington för att diskutera situationen, och får då reda på att flight 77 från American Airlines har försvunnit 30 minuter tidigare, enligt New York Times. Ingen hade då meddelat militären.

– De har förlorat radarkontakt med honom, de har tappat kontakten med honom, de har förlorat allting, och de har ingen aning var han är eller vad som har hänt, säger en person vid det amerikanska luftfartsverket.

En kort diskussion om flygplanet uppstår sedan, men man lyckas aldrig reda ut var det finns. Tre minuter senare kraschar planet in i Pentagon.

Publisert: