Par tvingades lämna tillbaka sin adoptivson

Publicerad 2011-06-15

Biologiska mamman drog tillbaka tillstånd

I sex år försökte Sara och Tobias få barn utan att lyckas. Till slut bestämde de sig för att adoptera.

De fick lilla Viktor när han var bara fyra timmar gammal.

Åtta månader senare ångrade den biologiska mamman sig – och paret tvingades lämna tillbaka Viktor.

I sex år försökte Sara och Tobias, som kommer från västsverige, på alla sätt bli gravida. De genomgick bland annat tre IVF-behandlingar utan att lyckas, skriver Dagens Juridik.

Då bestämde de sig för att adoptera och ställde sig i adoptionskön.

I april förra året blev de uppringda av en familjehandläggare i sin hemkommun. En ung kvinna hade bestämt sig för att adoptera bort sitt barn, och paret fick möjlighet att adoptera det. I maj träffade den gravida kvinnan.

– Hon uttryckte att hon var mycket säker på sin sak, att hon gjorde ett val baserat på sitt eget bästa, säger Sara till Dagens Juridik.

”Lyckan var total”

Och den första juni förra året kom lille Viktor till världen. En sjuksköterska ringde upp Tobias och gav honom de glada nyheterna; de hade blivit föräldrar till en liten pojke.

– Lyckan var total, säger Sara till Dagens Juridik.

Bara fyra timmar senare fick de träffa sin son för första gången.

– Vi var de första föräldrarna han fick träffa. Hans biologiska pappa var inte i närheten och hans födslomor ville inte hålla honom hos sig, säger Tobias till Dagens Juridik.

Skrev under samtycke

Nu inleddes den långa adoptionsprocessen. Under tiden bodde Viktor hemma hos sina nya föräldrar. Ett par månader efter födseln skrev Viktors biologiska mamma under ett samtycke till adoption.

Men adoptionen gick aldrig igenom. I februari ångrade Viktors biologiska mamma sig plötsligt, och drog tillbaka sitt medgivande. Och, eftersom adoptionen inte var helt klar, ger lagen den biologiska mamman rätt.

– Vad betyder de biologiska banden för den biologiska pappan när han inte ens närvarade på förlossningen och vad betyder banden för de biologiska föräldrarna när ingen av dem hörde av sig och frågade hur Viktor mådde, säger Sara till Dagens Juridik.

Har rätt att ångra sig

Och Gunilla Cederström, utredare på Socialstyrelsen ger den biologiska mamman rätt.

– Såvitt jag kan bedöma utifrån tidigare rättsfall så kan en vårdnadshavare ta tillbaka sitt samtycke till dess att adoptionen är genomförd, det vill säga när rätten har beslutat om adoptionen och domen vunnit laga kraft, säger hon till Dagens Juridik.

I stället för att vara en lycklig familj tvingades Sara och Tobias hjälpa Viktor att lära känna sin biologiska mamma – en kvinna han aldrig hade träffat.

– Det kändes som ett hån. Vi skulle hjälpa henne att knyta an till vårt älskade barn, som de nu ville ta ifrån oss, säger Sara till Dagens Juridik.

I april flyttade Viktor. Hans biologiska föräldrar har nu delad vårdnad om honom, och han bor i en annan kommun.

– Vi säger inte att en ensamstående tjej som en gång velat adoptera bort sitt barn är en olämplig mor men vi vill att lagen ska kräva en ordentlig utredning för att se vad som är bäst för barnet, säger paret till Dagens Juridik.

Sara, Tobias och Viktor heter egentligen något annat.