Nuder kommer att bli tillfrågad

Politisk kommentator: ”Jag har fått information om att så är fallet”

Pär Nuder kommer att få frågan från valberedningen om att ta över som ny ordförande i Socialdemokraterna.

Det säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Jag har fått information om att så är fallet, säger han.

Flera undersökningar, däribland Aftonbladets egna, visar att den tidigare finansministern har ett brett stöd för att ta över som ordförande och partiledare. Detta konstaterar Knutson, som alltså har fått egen information att Nuder verkligen kommer att få frågan.

”Inte ologiskt”

På söndagen twittrade han:

”Pär Nuder kan räkna med att inom kort få en förfrågan från S valberedning om han vill bli ny S-ledare.”

– Sådan information har jag fått, ja. Det vore heller inte ologiskt. Frågan är istället hur Nuder ställer sig. Han har sagt till mig att han aldrig skulle kunna tänka sig att ta över partiet, säger Knutson.

Så sent som i fredags sa Pär Nuder även till Aftonbladet att han absolut inte kommer att bli Socialdemokraternas näste partiledare. Det behöver i och för sig, enligt många bedömare, inte betyda särskilt mycket.

Men Knutson säger:

– Jag är inte säker på att han kommer att svara ja. Det är möjligt att han i sådana fall kommer att kräva full enighet i valberedningen och bland alla partidistrikt. Han är inte beredd att förlora ytterligare en strid om partiledarposten.

”Fortare än förväntat”

Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin blir inte förvånad om Pär Nuder blir tillfrågad. Däremot är hon lite förvånad över att det redan nu tycks vara klart att han kommer att få frågan från valberedningen.

– Det är först i morgon som distriktens kravspecifikation på den nye partiledaren ska vara inlämnad, men uppenbarligen har det pågått parallella processer här. Det gick lite fortare än väntat, säger hon.

Liksom Knutson tror hon att Nuder kommer att kräva brett stöd. Men hon tror att han kan nöja sig med att tre fjärdedelar av distrikten ställer sig bakom honom.

Hur uppskattar du hans chanser?

– Det handlar bara om honom själv. Är han intresserad själv så kommer det att bli han , säger Lena Mellin.

Winberg: "Bra valvinnarpar"

Nuder får nu även stöd av tidigare vice statsministern Margareta Winberg (S). Så här skriver hon på Facebook:

"Ser att Pär Nuder fortsätter att lanseras som ledare för (s). Jag vidhåller, mycket bestämt, att han är den som kan ge Reinfeldt och Borg en match! Om nu det är målet...? Med en kvinnlig partisekreterare med initialerna UM skulle de bli ett mkt bra valvinnarpar!"

UM står av allt att döma för Ulrica Messing, tidigare statsråd.

Publisert: