”Vi har lyckats med kall fusion”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Italienska forskare tvärsäkra

1 av 3 | Foto: Daniele Passerini
Apparaten ser inte mycket ut för världen – men kan den åstadkomma mirakel?

Två italienska forskare säger ha löst alla världens energiproblem.

De påstår att de lyckats med kall fusion.

Men det finns ett problem: De kan inte bevisa att metoden fungerar.

Hittills har ingen klarat det. Och att genomföra kall fusion har beskrivits vara lika omöjligt som att uppfinna en evighetsmaskin.

Men nu hävdar Andrea Rossi, uppfinnare, och Sergio Focardi, professor i fysik vid universitetet i Bologna att de har lyckats.

Inbjudna forskare var med

Vid ett experiment förra veckan inför utvalda forskare och journalister visade de hur de går till väga, skriver Ny Teknik.

Under demonstrationen, som de höll i en industrilokal utanför Bologna, startade de sin maskin. De påstår att de matade den med 1 kilowatt el. Under en timme producerade apparaten sedan mellan 10 och 12 kilowatt, som användes till att koka bort vatten.

1 cent per kWh

I maskinen finns nickel och väte, som enligt forskarna är de ämnen som fusioneras. Metoden ska producera mycket billig el – den kostar mindre än 1 cent per kilowattimme.

Men det finns ett problem. Forskarna vill inte visa hur det ser ut inuti deras märkliga blåsilvriga manick. De hävdar att patentet är för känsligt och att deras teknik finansieras av ett företag som ska starta serieproduktion.

– Det är nästa steg, säger Andrea Rossi, vars fru äger patentet, enligt La Repubblica.

Turbin och nickelpulver

Rossi och Focardi ville inte heller låta de forskare som var inbjudna till presentationen titta närmare på apparaten, vilket väckte en del misstankar om att allt är en bluff.

Av patentansökan framgår att maskinen innehåller en turbin och att nickelpulver används vid den process som sätts igång, enligt La Repubblica.

När Rossi fick frågan om maskinen kan göra att vi blir kvitt vårt oljeberoende svarade han:

– Det kan jag inte säga.

Publicerad: