Nyheter

Vargar planteras ut – redan i vår

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Valpar från djurparker ska placeras i reviren

Vargar på Skansen i Stockholm.
Vargar på Skansen i Stockholm.

Nya vargar ska planteras ut i svenska skogar – redan till våren.

Valpar ska hämtas från djurparker och i höst ska vuxna djur från Finland flyttas hit.

– Vi tar nu ett samlat steg för att vi ska få livskraftiga vargar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Samtidigt som EU presenterade beslutet att anmäla den svenska vargjakten som ett brott mot EU:s lagstiftning höll Andreas Carlgren pressträff i Stockholm.

Miljöministern presenterade där beslutet att vargar ska planteras ut i svenska skogar redan i april. Det är valpar födda i djurparker som ska placeras i befintliga revir om de har rätt förutsättningar.

Sex län aktuella

Det är Naturvårdsverket och Statens jordbruksverk som tillsammans med berörda länsstyrelser ska undersöka vilka områden som utplaceringen är lämplig. Länen som berörs av inplaneringen har föreslagits vara Dalarna, Värmland, Örebro, Gävleborg, Västra Götaland och Västmanland.

Regeringen vill även att vilda vargar från Finland ska placeras i landet.

– En eller ett par vuxna vargar ska flyttas sent i år eller nästa år, men det ska ske först efter att de hållits efter mycket noga uppsikt och man gjort en noggrann veterinärkontroll, säger Andreas Carlgren.

Måste förklara sig

Pressträffen med miljöministern hölls samtidigt som EU meddelade att man tror att den svenska licensjakten på varg bryter mot EU:s lagar. En process kommer att inledas och det kan leda hela vägen till EU:s domstol om inte Sverige lämnar en förklaring som godtas av EU.

– Det är min uppgift som kommissionär att skydda unionens lagstiftning. Och misstanken finns kvar att den svenska vargpolitiken bryter mot vad som sägs i lagen, säger EU:s miljökommissionär Janez Potocnik till TT.

Andreas Carlgren svar var en syrlig passning tillbaka till EU-kommissionen:

– Vi tycker att den svenska rovdjurspolitiken ska formas i Sverige, efter svenska förhållanden, inte i Bryssel, säger han.

Licensjakt fortsätter

Efter pressträffen förklarade även miljöminstern för TT att han tror att licensjakten på varg kommer att fortsätta kommande år.

– Det är grundhållningen i den politik vi har, men vi kommer aldrig att hota utvecklingen mot god bevarandestatus, säger Carlgren.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: