Nyheter

Politikerna får miljoner efter uppdragen är slut

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Politiker som slutat från sina uppdrag kan få 100 000-tals kronor i ersättning varje år tills de går i pension.

De behöver inte söka nytt jobb och kan samtidigt driva vinstgivande företag.

– Ja, det är ett system som behöver ses över, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande vid SKL:s förhandlingsdelegation.

En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att under de senaste åren har landets kommuner betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat eller fått sluta från sina uppdrag.

Under det första halvåret i år har drygt 450 kommun- och landstingspolitiker tagit ut ersättning.

Enligt avtalet kan politiker få ersättning från då de fyllt 50 år tills ålderspension vid 65 års ålder.

Modellen har tagits fram av SKL, Sveriges kommuner och landsting, och de flesta kommuner i landet följer den.

Kommer se över modellen

Dagens aktuella avtal slöts 2003 och alla anställda inom kommun och landsting har liknande avtal. Tanken är att ersättning ska fungera som ett skyddsnät för anställda och politiker om de blir av med jobbet.

Men nu finns det skäl att se över modellen, det säger Ingela Gardner Sundström, ordförande vid SKL:s förhandlingsdelegation.

– Det överensstämmer inte med dagens värderingar och arbetslinjen. Vi har inte samma regelsystem som på 90-talet. Det har samtidigt hänt mycket på arbetsmarknaden. De värderingar som gäller nu måste vägas in i modellen, säger hon.

Nästa vecka kommer frågan tas upp då förhandlingsdelegation sammanträder.

Kan få ersättning i 15 år

Enligt dagens avtal kan politiker som blivit av med uppdraget få ut 100 000-tals kronor i 15 år utan att behöva göra något. Om de skaffar ett nytt arbete minskas dock ersättningen beroende på hur mycket de tjänar.

Tidigare kommunalrådet i Arboga, Kjell Söderström, (S), flyttade när han avgick 2004 till Filippinerna. Hittills har han fått ut 300 000 kronor om året, skriver Sveriges Radio.

I dag jobbar han på ett dykcenter. På företagets hemsida står det att han valde lämna sitt jobb i Sverige på grund av kylan.

Får ersättning – har vinstgivande företag

Annika Bilström (S), tidigare finansborgarråd i Stockholm, slutade 2006 och får i dag 54 000 kronor i månaden i ersättning, enligt Sveriges Radio.

Trots det har hon ett vinstgivande företag. Enligt reglerna så påverkas inte ersättning av inkomst av kapital eller från företag – något som politiker kan utnyttja för att behålla ersättningen.

– Det är också en fråga som man måste fundera över. Man måste utreda vad det kan få för konsekvenser om man tar bort det. Det känns lätt att säga att det är snabbt fixat, men det kan få oanade konsekvenser som man inte ser idag. Men jag förstår om det kan sticka folk i ögonen, säger Ingela Gardner Sundström.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: