Johannes Paulus II salig i dag

Publicerad:
Johannes Paulus II.
Foto: AP
Johannes Paulus II.

Hundratusentals människor  var på plats runt Petersplatsen för att delta i saligförklaringen av den omtyckte påven Johannes Paulus II.

När ritualen avslutats av den nuvarande påven Benedictus XVI steg jublet från folkhavet.

Ett enormt porträtt av den framlidne påven avtäcktes på Peterskyrkans fasad som del i riten.

Hela Vatikanen var fylld med bilder och affischer av den framlidne påven och många pilgrimer hade tältat över natten. På morgonen strömmade den vimlande massan, några sjungande och flera med flaggor, in mot Peterskyrkan.

Delegationer från hela världen

Över 200 000 deltog i den midnattsmässa som hölls natten till söndag i Circus Maximus, den antika kapplöpningsbanan i Rom, och huvudstadens kyrkor hade hållit öppet hela natten för bedjande människor.

Ceremonin inleddes vid 10-tiden svensk tid och leddes av Johannes Paulus II:s efterträdare Benedictus XVI. Inne i Peterskyrkan stod kistan uppställd. Nära 90 delegationer från världens alla hörn har anlänt för saligförklaringen.

Steg mot helgonförklaring

Proceduren som också kallas beatifiering är det näst sista steget mot en fullgod helgonförklaring. För det krävs ännu ett mirakel, och det ska inte vara något problem då hundratals förslag redan kommit in. Det var förbönen för en fransk nunna som enligt uppgift ska ha tillfrisknat från Parkinson utan vetenskaplig förklaring som utgör det underverk som tillät den här saligförklaringen att ske.

TT

Publicerad: