Städare stal sprit och godis från SJ:s tåg

avEric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio städare övervakades – har polisanmälts

1 av 2 | Foto: Privat
Leif Eriksson, Seko Trafficare.

Tio personer har polisanmälts för att under ett års tid ha stulit godis och sprit från SJ:s restaurangvagnar.

De avslöjades av hemliga övervakningskameror.

– Kamerorna satt uppe i en vecka och filmade städarna ombord på tågen, säger SJ:s presschef Dag Rosander.

De hemliga kamerorna installerades i SJ:s tåg efter att de tagits ur trafik. Sedan filmade de i smyg allt som hände ombord fram till dess att tågen togs i trafik igen. Då togs kamerorna bort.

Föste ner varor i säck

Efter att i en vecka ha samlat in 50 timmar film kunde SJ identifiera tio personer som systematiskt stal ur tågen – en sågs fösa ner varor i en sopsäck. I närmare ett år har stölderna pågått.

– Sedan de upptäcktes har svinnet minskat kraftigt, säger Dag Rosander till Metro.

Stölderna har skett i tåg som stått parkerade i SJ:s vagndepå i Hagalund i Solna. De tio har jobbat för Trafficare och Euromaint, företag som arbetar med underhåll. Alla har nu polisanmälts.

Anställda: Obehagligt

Men kameraövervakningen har skett utan tillstånd och facket är nu kritiska till att många oskyldiga anställda har blivit filmade på jobbet utan att de vetat om det.

– De flesta jag har pratat med tycker att det är obehagligt. Man känner sig kränkt och orolig. Har man filmat i hemlighet här kan det ju finnas kameror överallt som man inte känner till, säger Leif Eriksson ordförande för fackförbundet Seko på Trafficare som sköter städningen av tågen.

”SJ har lekt privatdeckare”

SJ hävdar å sin sida att deras och Trafficares filmning skett på inhägnat område och att det redan finns så många kameror där.

– Det finns så många skyltar om övervakning där att de flesta anställda redan vet att de filmas. Vi anser inte att vi behöver något tillstånd för att filma, säger Dag Rosander.

Facket poängterar att man inte försvarar stölder, men är positiv till att Datainspektionen nu ska utreda filmningen.

– De vill reda ut vad som är tillåtet och inte. Det normala är att man antingen informerar tydligt att det finns kameror, eller ber polisen om hjälp och då fattar en domstol beslutet. I det här fallet har SJ lekt privatdeckare, säger Leif Eriksson.

”Ska facket hålla simpla tjuvar bakom ryggen”

SJ:s metod är inte populär bland läsarna. Tre av fyra vill inte bli smygfilmade på jobbet. Men – flest kommentarer handlar om att metoden är okej för att sätta dit tjuvar.

Det blev en rivig debatt mellan läsarna och PO Fällman, kritisk ombudsman på Seko, och Dag Rosander på SJ. /Karin Magnusson

Publicerad: