”Rebellernas frammarsch stoppad”

Gaddafis styrkor gör motstånd öster om Sirte

De libyska rebellerna har stoppats öster om Sirte, rapporterar AFP. I morse påstod rebelledare att de intagit staden, men enligt rapporter inifrån Sirte tyder inget på att det stämmer.

Enligt en rebelltalesman intog oppositionen Gaddafis hemstad Sirte i natt. Nu kommer motstridiga uppgifter.

Enligt nyhetsbyrån AFP stoppades rebellarméns marsch västerut i dag av Gaddafitrupper 14 mil från Sirte.

Tidigare i dag hävdade rebeller i Benghazi att de hade kontroll över Sirte.

– De fann att det var en obeväpnad stad. De hade inga problem med att ta sig in, de stötte inte på något motstånd, sa al-Jaziras korrespondent i Benghazi i morse efter att ha pratat med representanter för rebellerna.

Statstelevisionen i Libyen har tidigare sagt att Sirte har bombats från luften. Även i Tripoli ska bombningarna från de utländska styrkorna ha fortsatt under natten.

Retirerar mot Tripoli

Mycket tyder nu på att Gaddafi samlar sina trupper längre västerut.

En kolonn av militärfordon lämnade i går Sirte och körde västerutmot väst, rapporterar Reuters. Bland fordonen fanns lastbilar utrustade med luftvärnskanoner.

Det är vid Tripoli som den verkliga striden väntas stå. Det säger Nationella Övergångsrådet, oppositionens ledande organ.

I Misrata, mitt emellan Sirte och Tripoli, rapporteras om fortsatta strider. Under natten har minst nio personer dödats av krypskyttar och granateld, säger en läkare i staden till al-Jazira.

Börjar exportera olja

– Både stadskärnan och hamnen, där tusentals arbetare finns, angreps. Vi vet inte om bombardemanget kommer från artilleri eller granatkastare, säger en Gaddafimotståndare i Misrata som kallar sig Saadoun, till tv-kanalen al-Arabiya.

Rebellerna kommer att börja exportera olja från östra Libyen. I går sa Ali Tarhouni, en av oppositionens ledare i Benghazi, att de har slutit ett avtal med ett oljebolag i Qatar.

– Vi kontaktade och de gick med på att ta emot all olja vi vill exporterar och sälja den åt oss. Vår nästa leverans blir om mindre än en vecka, sa Tarhouni i går.

Publisert: