Räddas efter tre veckor till havs

NYHETER

Överlevde tsunamin – mirakelhunden väcker hopp i Japan

1 av 2 | Foto: Ombord på båten fick hunden en värmande filt.

LONDON/STOCKHOLM. Ett litet mirakel som väcker hopp i Japan:

Här hittas en hund levande ute till havs – tre veckor efter tsunamin.

En gigantisk operation inleddes i går längs Japans drabbade norra kust.

17 000 japanska och 7 000 amerikanska soldater gav sig då ut på en tre dagar lång sökning efter de 16 375 människor som fortfarande saknas efter katastrofen.

Målet var att hitta, och omhänderta, döda kroppar.

– Kroppar som spolats ut till havs sjunker vanligtvis först men efter ett par veckor flyter de upp till ytan igen och det är primärt dem vi letar efter, sa en japansk befälhavare till AFP.

Hittade en hund

Men det som skulle vara ett mardrömsuppdrag förvandlas för en av sökgrupperna i den japanska kustbevakningen till ren och skär glädje, när de på ett hustak såg en brun hund springa omkring.

Mot alla odds tycks den ha överlevt i tre veckor ute till havs genom att bo på ett hus som svepts ut i vattnet av flodvågen.

Hoppades på fler

Japansk tv kunde visa bilder på hur hunden hoppade runt på hustaket för att sedan försvinna in i huset genom ett hål.

Kustbevakningen hade hoppats hitta fler överlevande efter tsunamin inne i huset, men när man bröt upp hustaket kunde man konstatera att det tyvärr var tomt.

Trots sina tre veckor ute till havs tycktes den mellanstora bruna hunden vara i relativt god kondition och när den väl fångats in tycktes den glad över lite mänsklig kontakt.

Nytt hopp

Den bruna hunden, som än så länge är både namn- och herrelös, fick både kex och korv att festa på efter räddningen, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

Att hitta hunden levande långt ute till havs har väckt nytt hopp hos hundratusentals sörjande anhöriga.

Enligt officiella siffror från polisen är den totala dödssiffran 11 734 personer, men i realiteten räknar man med att närmare 28 000 människor mist livet.